Foto: John S. Payne

Nikon-frälst fotograf samlar utrustning för över en miljon kronor

De flesta av oss nöjer oss med en kamera eller två. Men den amerikanska fotografen John S. Payne har under åren samlat på sig Nikon-prylar till ett värde på över en miljon svenska kronor.

27 juli 2016

John S. Payne från North Carolina i USA är fotograf. Han har haft sin egen studio sedan 1985. Och så har han under flera årtionden samlat på Nikon-utrustning.

Nyligen lade han upp en bild på Facebook som visade hans imponerande samling av kameror, objektiv med mera, som han uppskattar till ett värde på över en miljon kronor.

Payne köpte sin första Nikon-kamera, en Nikkormat FT-2, 1975 när han gick i 7:e klass. Efter att ha köpt mer utrustning för hobbyfotografering under de följande åren började han runt 1990 samla på sig Nikon-utrustning på allvar.

Sedan dess har han utökat sin samling genom att köpa nytt och begagnat i både butiker, på webben och från privatpersoner.

Inga planer på att sälja

Samlingen består för närvarande av 155 kamerahus och omkring 150 objektiv samt ett urval av tillbehör.

Naturligtvis finns det både analoga och digitala kameror i samlingen. På den digitala sidan har han ett E2-kamerahus samt alla proffsmodeller från D1 till D4.

Payne berättar för Petapixel att samlingen just nu har en värde på omkring $125 000 – eller 1 081 000 kronor i skrivande stund – men att han har inte några planer att sälja den just nu.

Han är en seriös samlare, och han fotograferar också med Nikon i sitt dagliga arbete som du kan följa på hans webbplats och på Facebook.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av