iPhone 8 Plus eller Samsung Galaxy Note 8

Kameratest – vilken mobiltelefon ger den bästa kameraupplevelsen just nu?

Vilken är bäst: iPhone 8 Plus eller Samsung Galaxy Note 8

Både Apple och Samsung har satsat stenhårt på kamerakvaliteten i sina nya mobiler. Båda är i absolut toppklass, men vilken är bäst för dig? Läs vårt test för att ta reda på det.

13 oktober 2017 av Thomas Nykrog

Nu när både iPhone 8 Plus och Samsung Galaxy Note 8 har släppts, har vi testat de båda mobilmodellernas kameror och jämfört dem med varandra. 

Specifikationer: Oavgjort

Specifikationerna är näst intill identiska. Två kameror med ett vidvinkelobjektiv omkring 28 mm samt ett kort teleobjektiv på omkring 56 mm är riktade framåt. 

Kamerorna har en upplösning på 12,2 megapixel. Båda objektiven är ljusstarka. 

Samsung får pluspoäng genom att ha en skärm på 6,3 tum, där iPhone har 5,5 tum som visserligen känns lika behaglig och är betydligt bättre än de 3,0 tum som man annars brukar få på en liten kamera.  

Läs också: Därför har de nya mobiltelefonerna två kameror

Bildkvalitet: Samsung Galaxy Note 8

Båda kamerorna tar utmärkta bilder och rör sig uppenbarligen i gränslandet för vad som är tekniskt möjligt.

Tagen med iPhone 8 Plus
Tagen med iPhone 8 Plus

Här har vi tagit en översiktsbild. Nedan kan du se vad resultatet blir när vi zoomar in till 200 % på de båda kamerorna. 

Apple har en marginellt bättre detaljåtergivning, medan Samsung har snygga linjer och jämna ytor. Samsung har de mest tilltalande färgerna i skugga, medan färgerna i solsken blir nästan alltför varma och mättade.


> Just nu kan du göra din mobilkamera ännu bättre med ett 3-i-1-objektivpaket till mobilen. Köp det tillsammans med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor.

Bäst detaljer: iPhone 8 Plus

Båda kan ta snygga porträtt med oskarp bakgrund.

Apple tar porträtten i två versioner: en med digital oskärpa på bakgrunden och en utan. På Samsung behöver du själv definiera graden av oskärpa. Apples metod funkar bäst.

På Samsung Galaxy Note 8 kan man öka lagringsutrymmet med ett microSD-kort, vilket man inte kan på iPhone 8 Plus. Samsungs kameraapp kan dessutom ställas om till PRO-läge där du kan kontrollera alla inställningarna manuellt samt fota i dng-format, det vill säga råformat. Hos iPhone måste man använda tredjepartsappar för att fota i råformat.

Klassiskt mobilporträtt med vidvinkel.
Tagen med iPhone 8 Plus

Klassiskt mobilporträtt med vidvinkel. 

Tagen med Samsung Galaxy Note 8
Tagen med Samsung Galaxy Note 8

Klassiskt mobilporträtt.

Läs också: Så imponerande är videokvaliteten hos iPhone 8 Plus

Total vinnare: Samsung Galaxy Note 8

Man kan inte bli annat än imponerad av kamerorna i de båda mobilerna, och de är dessutom väldigt användarvänliga. Man får väldigt fin bildkvalitet från båda mobilerna, men Samsung är vårt val när det bara handlar om bilder.

> Här kan du läsa allt om mobilkameror

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av