Starkare kamera i ny Iphone

Apple är klara med två nya Iphone-modeller, där i synnerhet den största modellen fokuserar på förbättrade kamerafunktioner.

11 september 2013

Som alltid när Apple lanserar nya produkter blir det en veritabel mediastorm, och ryktena sprids som löpeldar fram till varje enskild lansering. Detta gäller även för Apples senaste presentation som denna gång bjuder på två nya Iphone-modeller och ett alldeles nytt operativsystem för mobila enheter. Den största modellen är Iphone 5S som är försedd med den nya A7-processorn på 64-bitar, som sägs vara dubbelt så snabb som den tidigare A6-processorn. Det är världens första smarttelefon med en 64-bitarsprocessor. Den kraftfulla processorn betyder också att kamerans autofokus nu sägs vara dubbelt så snabb som tidigare. Samtidigt kan video spelas in i högre hastighet. Samtidigt sägs processorn vara energisnålare.

Kameran i Iphone 5S har en bildsensor som är 15 procent större än tidigare, men som har samma upplösning på 8,0 megapixel. Det innebär större pixlar och därmed också ljuskänslighet. Den största bländaren är nu F2.2. Om man väljer serieexponering kan man nu fotografera tio bilder i sekunden, och kameran kan analysera och välja den bästa bilden i en serie. Även blixten har förbättrats. Den justerar automatiskt intensitet och färgtemperatur. Kameran har inbyggd bildstabilisering och det går att spela in video i slow motion med 120 bilder per sekund i en HD-upplösning på 720p, och man kan även zooma under videoinspelning. Man kan välja mellan olika bildformat, som kvadratisk som passar bra till Instagram, och panoramafunktionen har förbättrats så att den automatiskt korrigerar exponeringen medan man tar bilden. Det har också tillkommit fler effektfilter som fungerar redan innan man tar bilden. Därmed kan man enkelt kolla vilken effekt som passar bäst till motivet.

Den andra telefonen från Apple är Iphone 5C som, till skillnad från Iphone 5S som är tillverkad av metall och glas, är uppbyggd av plast. Iphone 5C är därmed en enklare och billigare version med A6-processor och en största bländare i kameran på F2.4. Upplösningen är även här på 8,0 megapixel.

Iphone 5S finns att köpa i grått, guld och silver, medan Iphone 5C finns i färgerna vitt, rosa, gult, blått och grönt. Båda modellerna har det splitter nya operativsystemet iOS7 som har anpassats för de nya funktionerna och komponenterna. Det innebär bland annat att telefonerna sägs vara snabba när man kör flera olika appar samtidigt. Det har tillkommit ett nytt kontrollcenter, Airdrop till iOS och ett smartare användargränssnitt. Några prisuppgifter har ännu inte angetts för den svenska marknaden.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av