Med iPhone 6s Plus på NFL-match

Med iPhone 6s Plus på NFL-match

Den amerikanska sportfotografen Andrew Weber gick på en NFL-match endast utrustad med en iPhone 6S Plus för att se, hur telefonens kamera presterade under svåra förhållanden.

11 oktober 2015

Kan iPhone 6s Plus mäta sig med fotoutrustning i 60 000-kronorsklassen?

Den amerikanska mobilwebbplatsen gottabemobile.com har skickat en erfaren sportfotograf till en amerikansk fotbollsmatch för att ta några riktigt bra bilder. Men det fanns en hake. Den vanliga spegelreflexen och de dyra objektiven fick stanna hemma i väskan, och med sig fick han bara en iPhone 6S Plus. Målet var att se vad telefonens kamera rent faktisk klarade av i relativt mörka omgivningar och med rörliga motiv.

Fotografen Andrew Weber är en erfaren herre inom sportfotografi. Han har bidragit till bland annat Sports Illustrated och har fotograferat för både OS och åtskilliga Super Bowl – det vill säga finalerna i amerikansk fotboll. I vanliga fall använder han en Canon EOS-1DX och ett objektiv på 400 mm F2.8 för att fånga de största ögonblicken, men den här gången skulle utrustningen vara betydligt mindre och lättare – även om iPhone 6s Plus tar upp rätt mycket plats för en mobiltelefon.

Efter att ha använt telefonens kamera i tre timmar kom Weber fram till ett par slutsatser. ”IPhonens vanliga kamera-app är enklast att navigera i, men den saknar en del funktioner, och du kan inte styra slutartid eller iso. Därför använde jag appen Camera+ som gjorde att jag själv kunde kontrollera dessa inställningar. Å andra sidan tillät den här appen inte 'burst mode', där kameran tar flera bilder kontinuerligt”, förklarar Weber.

Sammanfattningsvis kom han fram till att iPhonen naturligtvis inte på långa vägar kunde ersätta den dyra fotoutrustningen, men att den klarade sig rätt okej. Bilder som togs i mycket svagt ljus och med högt iso-värde blev relativt korniga och brusiga, men annars var bilderna, enligt Andrew Weber, generellt av god kvalitet och ganska skarpa, inte minst tack vare den inbyggda bildstabiliseringen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av