Iphone 5 med bättre skärm

Den större skärmen visar fler nyanser, men Apples nya smarttelefon bjuder också på snabbare processor och mobilt nätverk samt enorma panoramabilder.

12 september 2012

Den största yttre förändringen på nya Iphone 5 är den stora 4,0-tumsskärmen som täcker hela färgrymden sRGB och bjuder på 44 procent större färgmättnad, enligt Apple. På insidan finns en ny och snabbare processor som kallas A6. Den ska vara omkring dubbelt så snabb som föregångaren.

Dessutom finns det nu 4G mobilt nätverk -– det som kallas för LTE i USA – som är betydligt snabbare än 3G. De svenska teleoperatörerna har redan börjat bygga ut sina nät till 4G, och Iphone 5 kan hämta data med 100 megabit per sekund med denna nya anslutning.

Kameran har samma 8,0 megapixlar som föregångaren 4S, men det nya är att kameran tack vare den starkare processorn kan lägga samman flera exponeringar så att det dynamiska omfånget blir större i svagt ljus.

En annan nyhet är att det finns en inbyggd panoramafunktion, så att flera bilder automatiskt sätts ihop efterhand som man vrider kameran och låter den fånga motivet. Resultatet är stora panoramabilder med en upplösning på hela 28 megapixel. Den nya A6-processorn gör det för övrigt möjligt att fotografera 40 procent snabbare. Slutligen finns en kristallbeläggning på frontlinsen som gör den tåligare mot repor.

Nya Iphone 5 är 18 procent tunnare och 20 procent lättare än 4S. Den kan köpas i Sverige från den 28 september.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av