IOS 10 ger iphone råformat

Fotografera i råformat med Lightroom Mobile for iOS 10

Med Apples iOS 10 och den senaste uppdateringen av Adobe Lightroom Mobile går det nu att fotografera i råformat och bildbehandla dem in i minsta detalj även på iPhone.

15 september 2016

Bilder i råformat innehåller all information som kamerans sensor fångar upp. Det har länge varit standard i många Androidbaserade mobiler, och nu har slutligen även Apple hakat på.

Nya iPhone 7 har konstruerats för att man ska kunna fotografera i råformat, men nu har också äldre iPhones med över 12 megapixel fått möjligheten i och med den senaste versionen av iOS som just har släppts.

Tack vare råformatet kan man arbeta med bildbehandling på många fler sätt, och lyfta fram detaljer i bilden som annars skulle försvinna när informationen från sensorn komprimeras till JPEG, vilket är ett vanligt förfarande i en digitalkamera.

Kräver tredjepartsapp

Även om Apple gör det möjligt att fotografera i råformat med iPhone krävs det en tredjepartsapp för att faktiskt kunna göra det. Apples egen kameraapp stödjer det nämligen inte.

Men med Adobes uppdatering av Lightroom Mobile for iOS 2.5 kan du fotografera i råformat, och du får även möjlighet att välja vitbalans och exponeringskompensation.

Tyvärr kan du fortfarande inte välja bländare eller slutartid, så slutartiderna blir ofta långa i svagt ljus, när man kanske hellre hade valt ett högre ISO-värde om man kunde. Det skulle kunna vara nästa steg för Adobe.

I och med uppdateringen av Lightroom och iOS har iPhone kommit ikapp Android, där man har kunnat fotografera i råformatet DNG sedan februari i år.

Endast för nyare iPhone-modeller

För att du ska kunna fotografera i DNG krävs det att din enhet har iOS 10 och en sensor på 12 megapixel, som exempelvis iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, och iPad Pro 9.7. Funktionen kommer även att finnas hos iPhone 7 och iPhone 7 Plus när de börjar säljas.

Vi har redan testat Lightroom Mobile for iOS 2.5 och är imponerade av resultaten. Här kan du se en rad pinfärska exempel på bilder i råformatet DNG före och efter redigering.

Bilderna har tagits med en iPhone SE och Lightroom Mobile-appen. De har justerats rätt snabbt i Lightroom med avseende på exponering, högdagrar, skuggor, vitbalans m.m. Vi hade ungefär samma justeringsmöjligheter som i Lightroom på datorn.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av