Fler mobiler med råformat

Råformatet är suveränt när man vill ha hög bildkvalitet i mobilkameran. Nokia är redan på väg med formatet i smarttelefoner, och nu tyder mycket på att även Android-telefoner får möjligheten.

19 november 2013

Om man vill ha bästa tänkbara bildkvalitet med spegelreflexkameran bör man fotografera i det okomprimerade råformatet. Då kan man nämligen plocka fram mycket fler detaljer i bildbehandlingen. Och snart är möjligheten att fotografera i råformat inte längre förbehållen kameror, utan även smarttelefoner.

Enligt den amerikanska tekniksajten Ars Technica har Google, som ligger bakom Android, arbetat på ny kameraprogramvara som bland annat sägs möjliggör fotografering i råformat och inte bara jpeg. Ryktet säger att programvaran skulle ha varit med i den senaste versionen av Android som kallas KitKat och som precis har lanserats, men den nya kameraprogramvaran drogs tillbaka i sista sekund eftersom den inte var riktigt klar.

Förhoppningsvis kommer det alltså senare en uppdatering som gör det möjligt att fotografera i råformat med smarttelefoner som nya Google Nexus 5 . Den nya programvaran sägs även omfatta personigenkänning samt möjlighet för serieexponering.

Nokia presenterade nyligen den nya smarttelefonen Lumia 1520 som kommer att kunna fotografera i råformat, och det är även en uppdatering på väg till den befintliga telefonen Lumia 1020.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av