Kameramobil

Apple har ett nytt operativsystem på gång. Vi hoppas på förbättrade kamerafunktioner. 

© Shutterstock

Det här vill vi se i Apples nya iOS 11 till iPhone

Inom kort släpper Apple nästa generation av operativsystemet till iPhone och iPad. Här är våra förhoppningar inför iOS 11, som kan ge fotoentusiasterna ännu bättre möjligheter.

Måndagen den 5 juni startar Apples Worldwide Developers Conference i San Jose i Kalifornien, och om Apple följer traditionen så kommer företaget då att presentera nästa version av iOS till iPhone och iPad. Systemet kommer högst troligen att heta iOS 11.

Nedan går vi igenom tre förbättringar som vi hoppas att Apple har gjort i det nya operativsystemet - till glädje för alla fotografer.

1. Pro-läge i Apples egen kameraapp

Flera tillverkare av Android-mobiler har välfungerande kameraappar som förutom det helautomatiska läget även har ett Pro-läge. 

Den möjligheten vill vi gärna se i Apples egen kameraapp, så att vi själva kan justera ISO, slutartid och vitbalans, och dessutom göra en mer exakt inställning av exponeringskompensationen.

2. Råformat i Apples egen kameraapp

Med iOS 10 blev det möjligt att fotografera i råformat med iPhone, men det fordrar att du använder tredjepartsappar som Adobe Lightroom Mobile

Det finns många bra appar, men det skulle vara mycket lättare om vi kunde välja råformatet direkt i Apples egen app i iOS 11.

3. Enklare att göra videoinställningar

Om du vill ändra upplösning och bildhastighet när du filmar med mobilen, måste du i dag ta en krånglig omväg via inställningarna i iPhone. 

Vi hoppas att vi i det nya operativsystemet ska kunna göra inställningarna direkt i kameraappen.

Apple presenterar produktnyheter i en keynote på konferensen, och det är mycket troligt att detta även inkluderar nya MacBook-datorer och ett nytt operativsystem till datorerna. Presentationen inleds klockan 19.00 svensk tid, måndag den 5 juni. 

Du kan följa presentationen direkt här.

Den nya versionen av operativsystemet förväntas bli tillgänglig under hösten, då även nästa generation av iPhone förmodligen kommer att presenteras.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av