Nu blir kompaktkameran utmanad på allvar

Med nya Samsung Galaxy S4 zoom trampar telefonen in på kompaktkamerornas revir. Bland de unika funktionerna märks 10x optisk zoom och annat godis för fotografen.

När vardagens händelser ska förevigas sträcker sig många efter smarttelefonen snarare än en traditionell kompaktkamera, men med den har man oftast långt ifrån samma möjligheter som man har med den äkta varan. Detta ändrar Samsung dock på med sin nya Galaxy S4 zoom.

Telefonen har nämligen hela 10x optisk zoom, vilket motsvarar 24-240 mm. Den har inbyggd bildstabilisering, och objektivet har en ljusstyrka på F3.1-6.3. Bakom objektivet sitter en bakbelyst cmos-sensor på 16,0 megapixel. Sensorstorleken är 6,2 x 4,6 mm, vilket är samma som hos många billiga kompaktkameror.

Iso kan komma upp till 3200, och man kan ta fyra bilder i sekunden med autofokus. Det går till och med att, förutom helautomatiken, använda manuellt program samt bländar- och slutartidsprioritet. Runt objektivet sitter en ring som man bland annat kan använda för att zooma, och som dessutom kan aktivera olika funktioner i telefonen.

Förutom kamerafunktionerna är Galaxy S4 zoom en tvättäkta smarttelefon med Androids senaste operativsystem, Jelly Bean. Telefonen finns både med och utan 4G. 4G-versionen kommer ut i butikerna i september till ett rekommenderat pris på 5300 kronor, medan 3G-versionen kommer i augusti och kostar 4800 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av