Nokia 9 PureView

Nokia 9 PureView använder den senaste Android-versionen som går under namnet Pie.

© Nokia

Nokia 9 PureView tar mobilkameran till en ny nivå

I Nokias nya flaggskeppsmodell Nokia 9 PureView används hela fem kameror för att skapa dina bilder. Det ger en lång rad fördelar och högre bildkvalitet.

Med nya Nokia 9 PureView har Nokia tillverkat en mobilkamera som verkligen skiljer sig från mängden. 

Vi har ännu inte testat mobilen, men specifikationerna tyder på att vi kan förvänta oss en bildkvalitet på en helt ny nivå.

Där Huawei Mate 20 Pro och Samsung Galaxy S10 har tre kameror med ultravidvinkel, vidvinkel och tele, är Nokia 9 PureView världens första smartphone med hela fem kameror, och de utnyttjas dessutom på ett helt annorlunda sätt.

Nokia 9 PureView har fem kameror

De fem kamerorna samverkar nämligen genom att var och en av kamerorna samtidigt tar en bild på 12,0 megapixel. 

Tre av kamerorna fotograferar i svartvitt, medan de två övriga registrerar färger. 

Nokia 9 PureView

Objektiven i de fem kamerorna är från Zeiss och har en ljusstyrka på F1.8. 

© Nokia

I och med att de fem kamerorna används samtidigt motsvarar den totala mängden bildinformation 60 megapixel. I vissa fall samlar mobilen in så mycket som motsvarande 240 megapixel för att alstra en enda bild på 12,0 megapixel.

Nokia 9 PureView tar upp mycket mer ljus

Det ger en rad olika fördelar. Enligt Nokia uppfattar de fem kamerorna upp till tio gånger så mycket ljus som en enda bildsensor i en vanlig mobilkamera.

När bilderna från de fem kamerorna läggs samman i mobilen utlovas ett väldigt stort dynamiskt omfång med många detaljer i högdagrar och skuggor.

De fem kamerorna är enligt Nokia också suveräna på att registrera motivets djup, så att man i efterhand kan välja var fokus ska ligga och vad som ska vara oskarpt.

I videon från Nokia nedan kan du se mer om hur kameran i Nokia PureView fungerar.

Äkta svartvitt hos Nokia 9 PureView

Tack vare de svartvita kamerorna kan du ta äkta svartvita bilder som alltså inte är konverterade versioner av färgbilder.

Nokia 9 PureView kan fotografera i råformat, och råfilerna innehåller information från samtliga fem kameror, så att man kan dra nytta av hela det dynamiska omfånget när man bildbehandlar i t.ex. Lightroom på mobilen.

Nokia har samarbetat med Adobe för att en kommande version av Lightroom CC ska samverka optimalt med mobilen. Dessutom har Nokia samarbetat med företaget Light för att få de fem kamerorna att fungera tillsammans.

Nokia 9 PureView har en skärm på 6,0 tum, fingeravtrycksläsare i skärmen och 128 gigabyte lagringsutrymme. 

Telefonen kostar 6490 kronor och förväntas komma till butikerna i slutet av mars.

Redaktionen rekommenderar: Objektiv till mobiltelefonen 

Du får ut mycket mer av din mobilkamera om du använder den med externa objektiv. Då kan du bl.a. få fisheyeeffekt, extra vidvinkel och möjlighet att gå riktigt nära blommor och småkryp med makro. 

Med andra ord bygger du ut kameran som du alltid har till hands, så att den kan hantera nästan alla typer av motiv. Och då blir det helt enkelt lite roligare att fotografera med mobilen. 

Just nu kan du få ett 3-i-1-objektivpaket till din mobiltelefon med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av