OnePlus 6T

6T är den nya toppmodellen från OnePlus.

iPhone utmanas av konkurrenterna

OnePlus har nyligen lanserat det nya mobilflaggskeppet OnePlus 6T, och de är inte ensamma. Både Google och Huawei har också lanserat väldigt kompetenta mobiltelefoner som i hög grad utmanar Apple. Här går vi igenom hur de olika toppmodellerna skiljer sig åt.

30 oktober 2018 av Poul Siersbæk

Apples flaggskepp bland mobiltelefonerna heter iPhone XS MAX. Den har en avancerad dubbelkamera med både tele och vidvinkel samt optisk bildstabilisering. 

Upplösningen är däremot inte högre än 12,0 megapixel, att jämföra med konkurrenterna där man i vissa fall får det tredubbla. 

Trots detta kostar en iPhone XS MAX på 256 gigabytes hela 15 490 kronor.

Apple iPhone XS MAX

I likhet med de flesta toppmodellerna täcks i princip hela ytan av skärmen på iPhone XS MAX.

© Apple

Även om konkurrenterna generellt sett är billigare är priserna på väg upp även här, men när man tittar på funktionerna hos de konkurrerande flaggskeppen finns det verkligen anledning till att gnugga händerna av förväntan. 

Här går vi igenom de viktigaste funktionerna hos de nya modellerna från OnePlus, Huawei och Google. 

OnePlus 6T

Nya OnePlus 6T har två kameror på baksidan. Huvudkameran har en upplösning på 16,0 megapixel, vilket är något mer än hos nya iPhone. Med OnePlus 6T kan du fotografera med bländare F1.7, och så har den inbyggd optisk bildstabilisering.

Den sekundära kameran hos OnePlus 6T har en upplösning på 20,0 megapixel. Även denna har bländare F1.7, men den har inte någon bildstabilisering. I båda fallen är brännvidden 25 mm.

OnePlus 6T

OnePlus 6T använder två kameror på baksidan.

© OnePlus

Som hos OnePlus 6 använder OnePlus 6T den sekundära kameran för att att minimera förekomsten av brus och öka det dynamiska omfånget. Kameran används också för att skapa en snygg bakgrundsoskärpa – precis som hos flera av konkurrenterna.

> Läs recensionen av föregångaren OnePlus 6 i Prylguiden

OnePlus 6T tar bra kvällsbilder

OnePlus 6T har fått en Nightscape-inställning som sägs ge fler detaljer, bättre brusreducering och snyggare färger i bilder som tas i svagt ljus.

Den nya funktionen Studio Lighting påminner i hög grad om Apples Portrait Lighting. Den justerar ljushet och nyanser i ansiktet för att simulera effekten hos en stor ljusanläggning.

Priset för en OnePlus 6T med 128 gigabyte är 6290 kronor, medan den stora OnePlus 6T med 256 gigabyte kostar 6790 kronor. OnePlus 6T med 256 gigabyte kostar alltså mindre än hälften så mycket som Apples nye iPhone XS MAX. 

> Läs också: 5 gratisappar för bildbehandling på mobilen

Huawei Mate 20 Pro

Huaweis nya flaggskepp Mate 20 Pro har hela tre kameror på baksidan, vilket ingen av konkurrenterna kan matcha. 

Huvudkameran hos Huawei Mate 20 Pro har en brännvidd på 27 mm, en upplösning på hela 40,0 megapixel och bländare F1.8.

Huawei Mate 20 Pro

Mate 20 Pro har hela tre kameror med varsin brännvidd.

Det andra kameran har tele på 80 mm, en upplösning på 8,0 megapixel och F2.4. Telefonens tredje kamera har en supervidvinkel på 16 mm samt en upplösning på 20,0 megapixel.

Som jämförelse har kameran hos Apples iPhone XS MAX bara 12,0 megapixel

Huawei Mate 20 Pro kan också användas vid ISO-värden ända upp till 51 200 vid fotografering i väldigt mörka omgivningar. Funktionen Super HDR kan lägga samman tio råfiler för att ge optimal detaljrikedom i både högdagrar och skuggor.

En ny Portrait Color-video-inställning använder artificiell intelligens, så kallad AI, för att isolera personer i bilden genom att dämpa färgerna i omgivningen.

Huawei Mate 20 Pro på 128 gigabyte kostar 9990 kronor och hamnar därmed prismässigt mellan OnePlus 6T och Apples iPhone XS MAX.

> Läs också om Huawei P20 Pro – den första mobilen med tre kameror

Google Pixel 3

Google går mot strömmen med sitt nya flaggskepp Google Pixel 3 och håller sig till en enda kamera på baksidan. 

Den har en upplösning på 12,2 megapixel och snabb dual pixel-autofokus. Brännvidden är 28 mm och bländaren är F1.8.

Google Pixel 3

Google överraskar genom att bara ha en enda kamera på baksidan av Google Pixel 3.

Google Pixel 3 kan ställas in till att ta upp till 15 exponeringar per färdig bild för att minimera förekomsten av brus och öka detaljgraden.

Med funktionen Top Shots kan Google Pixel 3 ta många bilder och själv välja ut den bästa åt dig, och med Portrait Mode kan du välja hur kraftig bakgrundsoskärpa du vill ha till dina porträtt. 

> Läs också: Därför ska du fotografera med mobilen – ibland. 

Telefonens kontinuerliga autofokus har dessutom förbättrats för både foto och video.

I likhet med Huawei Mate 20 Pro har Google Pixel 3 också en speciell nattfunktion som ger bättre bilder vid väldigt dåliga ljusförhållanden. 

En Google Pixel 3 koster 10 990 kronor, men kan tyvärr inte köpas i Sverige – ännu. 

Uppgradera din egen mobilkamera

Om du använder mobilen för att fotografera kan du få ännu bättre bilder genom att fästa ett externt objektiv på mobilkameran. 

Vi på Bonnier Digital FOTO gillar ett paket som ger både fisheye, vidvinkel och makro i ett. Det ger mycket bättre kreativa möjligheter när man fotograferar med mobilen. 

Genom att börja prenumerera kan du få det här användbara objektivpaketet till din mobiltelefon. Du får objektivpaketet samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter. Se erbjudandet här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av