Huawei på hal is med nytt pr-foto för P9

Huawei i blåsväder med nytt pr-foto för P9

Huawei har lagt ut en pr-bild för den nya smarttelefonen P9 på webben – den där Leica var med och utvecklade kameran. Men bildens EXIF-data visar att den har tagits med en Canon 5DIII.

5 juli 2016

För ett par dagar sedan lade Huawei upp en bild på sin Google+ sida, för att visa upp Huwei P9s enastående fotografiska egenskaper.

Men personen som postade bilden har uppenbarligen inte varit på det klara över att Google+, i likhet med andra fotodelningstjänster, sparar bildens EXIF-data i filen om man inte aktivt avlägsnar dem.

Här har vi först den omtalade bilden som Huawei sedan dess har tagit bort från webben.

Lens flare being a matter of taste put aside, that's a great photo of a very att

Vid första anblick är det en fin bild av en vacker kvinna. Särskilt detaljerna i håret är anmärkningsvärt fina. Lite för perfekta, kanske. Men förklaringen uppenbaras i bildens EXIF-data:

? Camera: Canon EOS 5D Mark III ? Lens: EF70-200mm f/2.8L IS II USM ? Focal Length: 135mm ? Exposure: 1/800 ? F Number: f/4 ? ISO: 500 ? Camera make: Canon ? Flash: Not used ? Exposure Bias: -1 EV

Det betyder att bilden har tagits med Canonutrustning för drygt 50 000 kronor – inte en smarttelefon med dubbel kamera och lite inflytande från Leica.

Oturligt misstag eller medvetet lurendrejeri?

Bilden åtföljdes av den här texten:

"We managed to catch a beautiful sunrise with Deliciously Ella. The #HuaweiP9’s dual Leica cameras makes taking photos in low light conditions like this a pleasure. Reinvent smartphone photography and share your sunrise pictures with us."

Huawei har i efterhand försvarat sig med att säga att bilden togs i samband med att de spelade in en reklamfilm, och att den delades för att inspirera dem som gillar företagets sida.

De påpekar att de borde ha varit tydligare med hur bilden hade kommit till, och att det inte hade varit deras avsikt att missleda allmänheten. Samtidigt tog de bort bilden från webben.

Vad tror du? Var det bara ett misstag, eller lurades Huawei med vilje? Dela dina åsikter med oss på Facebook.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av