Vårt första intryck av Sony Alpha99

I onsdags lanserade Sony nya kameror, och DIGITAL FOTO för alla var med vid den europeiska presentationen på Island. Läs om vårt intryck av modellerna, däribland den nya fullformatskameran Alpha99.

13 september 2012

I och med gårdagens lansering av Alpha99 och Cyber-shot DSC-RX1 ligger Sony återigen i täten när det gäller kameror med stor sensor. Bägge modellerna är nämligen utrustade med en helt ny bildsensor på 24,3 megapixel i fullformat. Vi var med vid lanseringen i Reykjavik och har redan gjort några spännande erfarenheter.

Alpha99 är den första fullformatskameran med genomskinlig spegel. Tack vare denna spegel har man alltid live view och tillgång till en snabb fasdetekterande autofokus – även för videoinspelning. Kamerans helt nya hybridautofokus är ytterst effektiv och kommer att tilltala många actionfotografer. Sökaren har dessutom förbättrats och fått en bra upplösning. Tidigare kunde man uppleva flimmer i Sonys digitala sökare, men nu är bilden alldeles lugn. Kameran är dessutom överraskande lätt, och den vridbara skärmen är föredömligt bra.

Alpha99 avlöser tidigare fullformatsmodeller från Sony, men med DSC-RX1 är det fråga om en världssensation. Den är nämligen världens första kompaktkamera med en bildsensor i fullformat. Tyvärr hade Sony inget färdigt testexemplar av det lilla vidundret, men vi lyckades få tag i en förversion och har fått en bra bild av vad kameran har att bjuda på.

Designmässigt påminner den som lillebrodern RX100, och ergonomin är ganska bra trots kamerans lilla format. Carl Zeiss-objektivet är på 35 mm med bländare F2.0 och går inte att byta ut. I gengäld finns en makrofunktion, så att man i praktiken får två optiker i en. Knappar och inställningsrattar fungerar riktigt fint, och de är bra placerade.

Vi hade som sagt ingen möjlighet att fotografera med RX1, men det fick vi med både Alpha99 och Alpha NEX-6, som är det senaste skottet på systemkamerastammen.

NEX-6 känns övertygande. Sökaren är samma som i Alpha99, och ergonomin är bra. Dessutom känns det smart att man kan skräddarsy kamerans funktioner med hjälp av appar som man kan hämta på nätet.

Under lanseringen på Island har vi haft möjlighet att testa de två modellerna under olika och emellanåt rätt tuffa förhållanden. Firmware-programmet är dock inte av den slutliga versionen, och vi ser fram emot att testa kamerorna så snart denna är på plats.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av