Nikon Coolpix S710

Recension av Nikon Coolpix S710

Denna kompakta nyhet från Nikon har en skyhög upplösning på hela 14,5 megapixlar. Kameran har dessutom 28 mm vidvinkel och en robust design i rostfritt stål. Men lever bildkvaliteten upp till de fina specifikationerna?

20 april 2009

Med S710 kan man ta bilder som går att skriva ut som stora affischer. Kamerans skyhöga upplösning ligger på hela 14,5 megapixlar, så bilderna kan utan vidare skrivas ut i formatet A3+. Det är ganska imponerande, om man tänker på hur liten och kompakt kameran är. Materialet är rostfritt stål, och ergonomin är förbluffande bra.

S710 har 3,6x optisk zoom, och brännviddsomfånget 28–101 mm visar att man har prioriterat vidvinkel området. Detta gör kameran lämplig för landskaps- och arkitekturfotografering.

S710 har fullautomatik, men det går även att välja halvautomatik eller helt manuellt handhavande. Vi har sällan sett en kompaktkamera som är så lätt och intuitiv att hantera i det helmanuella läget.

Lcd-skärmen på 3,0 tum har en upplösning på 230000 pixlar. Den är lätt att avläsa i både dagsljus och inomhusbelysning.

Tyvärr känns väntetiden mellan bilderna onödigt lång. Här kan det ta upp till tre sekunder, om man använder den högsta jpeg-upplösningen. Både bildprocessorn och buffertminnet har nämligen svårt att hantera all den information som finns i de stora bildfilerna. För att motverka problemet borde Nikon ha valt en annan bildprocessor eller nöjt sig med en upplösning på t.ex. 10,0 megapixlar.

Detaljeringen en besvikelse

Den höga upplösningen gör att man har stora och berättigade förväntningar på detaljåtergivningen, men på den punkten var S710 en liten besvikelse. Visserligen är skärpan bra i mitten av bilderna, men detaljerna återges dämpat.

Färgåtergivningen är neutral, men det finns en tendens till överexponering även vid lätta motiv utan stora kontraster. Objektivet ger en del missteckning, vilket delvis kan härledas till den väl tilltagna vidvinkeln på 28 mm.

Ljuskänsligheten går upp till ISO 12800, men i praktiken bör man inte använda högre ISO än 400, eftersom bildbrus börjar synas från ISO 800. Vid ISO 1600 och däröver blir brusreduceringen kraftig, vilket ger tämligen oskarpa och kontrastfattiga bilder.

Les resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 06/2009

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av