Casio Exilim EX-Z400

Recension av Casio Exilim EX-Z400

Denna Casiomodell ger nybörjaren hela 39 program att experimentera med. Den bjuder även på hög upplösning och suveränt uthålliga batterier. Tyvärr är de manuella inställningsmöjligheterna begränsade.

20 augusti 2009

En kamera får gärna ha massor av inställningsmöjligheter, men menysystemet ska vara logiskt uppbygg , så att man inte går vilse. Utifrån dessa kriterier klarar sig Casio Exilim EX-Z400 riktigt bra.

Kameran har en upplösning på 12,0 megapixlar och 4x optisk zoom som motsvarar omfånget 28–112 mm. Det betyder att kamerans styrka är vidvinkelområdet, vilket också är vad de flesta nybörjarfotografer har störst nytta af.

Med 28 mm vidvinkel kan man nämligen ta både lyckade gruppbilder och imponerande landskapsbilder. EX-Z400 har mekanisk bildstabilisering, där bildsensorn förskjuts i sidled för att motverka skakningar. Den fungerar effektivt och ger skarpa bilder i svag belysning.

Kameran kan spela in HD video med en upplösning på 1280 x 720 pixlar. Här blir kvaliteten en aning sämre än hos flera av konkurrenterna.

Fullproppad med program

Trycker man på BS-knappen på baksidan har man 39 program att välja mellan. Ett av de mest intressanta är en makeupfunktion där man kan finjustera färger och ljushet på lcd-skärmen innan man tar sin porträttbild.

Smart är också Multi-Motionprogrammet, där man kan sätta samman flera bilder som är tagna tätt efter varandra till en enda bild. På det sättet kan man t.ex. visa en skidåkare på flera olika ställen i bilden på hans eller hennes väg nerför pisten.

Slutligen finns det en spännande funktion som heter Dynamic Photo, där man kan hämta element från flera bilder och kombinera dem på en ny bakgrund. Allt görs i kameran, ingen behandling i datorn krävs.

Vi skulle dock vilja se fler manuella möjligheter, eftersom det bara är vitbalans, ISO och skärpa som kan ställas in manuellt. Särskilt skulle tidsautomatik vara en klar förbättrin , inte minst eftersom kamerans största bländare är F2.6, vilket ger en snyggt oskarp bakgrund vid porträtt fotografering.

Les resten af testen i DIGITAL FOTO nr. 12/2009

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av