Ny entusiastkamera från Pentax

Pentax är redo att utmana tungviktarna i entusiastklassen. Med kameran MX-1 förenas elegant retrolook med häftiga specifikationer.

8 januari 2013

Om du hör till dem som kan komma ihåg Pentax klassiska spegelreflexkamera MX som var tillverkarens flaggskepp från 1976 till 1985, kommer du förmodligen att känna igen den utformning som Pentax har valt till sin senaste produktfamilj. Med kameran MX-1 förenar Pentax den klassiska kameradesignen med en lång rad specifikationer som torde väcka nyfikenheten hos mången entusiast.

Pentax MX-1 har en ny bakbelyst cmos-sensor med en upplösning på 12,0 megapixel. Sensorstorleken är 1/1,7 tum, vilket är samma som hos konkurrerande kameror som t.ex. Canon Powershot G15 och Panasonic Lumix DMC-LX7. Även bildprocessorn är ny, och Pentax utlovar hög detaljåtergivning och tjusiga färger.

Helt avgörande för en kamera i den här klassen är om den har ett ljusstarkt objektiv av hög kvalitet. Och det har MX-1. Här går bländarområdet från F1.8 till F2.5. Objektivet har 4x zoom som täcker området 28-112 mm, och tack vare en inbyggd makrofunktion kan man ta makrobilder bara 1,0 cm från motivet.

MX-1 har ett ISO-område som går till 12 800 och inbyggd bildstabilisering. Kamerans lcd-skärm är på 3,0 tum med 920 000 punkter, och den kan vinklas. Kameran är späckad med manuella möjligheter, och naturligtvis kan man fotografera i råformat. Video spelas in i Full HD, och man kan bl.a. göra time-lapse-exponeringar. En liten finess är att kameran upp- och nertill är konstruerade med belagd mässing som kommer att träda fram efter en tids användning, så att man får den ultimata retrolooken. Kameran kostar 4699 kronor och finns att köpa i antingen svart eller silverfärg.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av