Nikon Coolpix S70

Nikon Coolpix S70

Modellen har egentligen inget nytt under solen, men Nikon har fräschat upp gamla välkända tekniker. Priset är hyfsat och formgivningen är snygg, så allt sammantaget är Coolpix S70 en ganska cool liten kamera.

1 maj 2010

Modellen har egentligen inget nytt under solen, men Nikon har fräschat upp gamla välkända tekniker. Priset är hyfsat och formgivningen är snygg, så allt sammantaget är Coolpix S70 en ganska cool liten kamera.

Det kan inte bli mycket lättare att fotografera än så här. För att ta en bild med S70 startar man först kameran genom att skjuta objektivskyddet åt sidan. Det klarar säkert alla. Sedan pekar man på skärmen på den del av motivet som ska vara skarp, och vips fokuserar kameran och tar bilden. Man behöver alltså inte ens trycka på utlösaren.

Kameran har även en vanlig utlösarknapp. Den är inte lika rolig att använda, men är bra att ta till när det ska gå snabbt. Skärmen på 3,5 tum är alltså tryckkänslig, och det är en stor fördel för användaren att den fyller hela kamerans baksida. Skärmen är av OLED-typ, som är ett alternativ till de vanliga lcd-skärmarna och som spås en lysande framtid på grund av sin höga bildkvalitet.

Långsam zoomfunktion

Den OLED-skärm som sitter på S70 har 288 000 punkters upplösning. Detta upplevde vi som lite grovt, men det är ändå lätt att bedöma bilderna på den. Skärmen är verkligen smidig att använda eftersom Nikon, till skillnad från exempelvis Canon och Sony, har utvecklat ett enkelt menysystem. Hos konkurrenterna använder man en kombination av navigeringsknappen och skärmen, men hos Nikon är inställningarna optimerade. Allt kan göras direkt på skärmen.

Den textbaserade delen av menyn innehåller både svenska och engelska. Ett annat minus är att zoomfunktionen, som styrs via ikoner på skärmen, är långsam och inexakt.

Kameran laddas via en usbkabel, antingen från datorn eller via en medföljande nätadapter till usb-kabeln. Ett extrabatteri kostar 389 kronor. Det finns inga andra tillbehör, förutom väskor. Av förklarliga skäl finns det inte undervattenshus till kameror med pekskärm.

Objektivet tecknar knivskarpt i bildmitten vid den kortaste brännvidden. Skärpan blir visserligen något sämre när man zoomar in, men den ligger ändå en bra bit över genomsnittet. Vinjetteringen eller missteckningen är minimal. Den inbyggda blixten har dock svårt att lysa ut hörnen vid vidvinkel.

Läs resten av artikeln i DIGITAL FOTO för alla nr 7/2010

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av