Kompaktkameror med megazoom

Ett objektiv som täcker området 24–800 mm var otänkbart förr men är i dag verklighet. De nya kompaktkamerorna med massor av zoom ger dig alla detaljerna. Här testar vi de sex bästa modellerna, och kvaliteten varierar lika mycket som priserna.

23 april 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om kompaktkamerorna med megazoom.

Leker man djävulens advokat kan man fråga sig vad man egentligen ska ha den här sortens kameror till, då de ju är lika stora och tunga som en spegelreflex men har lika liten sensor som en fickkamera. Jo, så är det visserligen, och det är t.o.m. möjligt att köpa flera olika fickkameror med brännviddsomfånget 24–480 mm för samma pris.

I gengäld ger kompaktkamerorna med en räckvidd på upp till 800 mm en hel del enastående bra extramöjligheter. Det kan vara på sommarsemestern, då man på den lokala marknaden från ett diskret cafébord kan ta närbilder av det lokala livet. Det kan vara på konserter och teaterföreställningar, där man kan zooma ända in på artisterna, och det kan inte minst vara i naturen, där man kan komma lika nära djur, solnergångar och spännande perspektiv i landskapet som annars bara proffsfotograferna med sin stora, dyra utrustning har tillgång till.

Samtidigt kan dessa avancerade kompaktkameror gå ner till 24 mm, eller en bildvinkel som motsvarar 84 grader. Och det är utan att byta objektiv och dessutom med en kamera som väger under ett kilo.

Därför ska du välja en kompaktkamera med megazoom:

Den stora fördelen är det extrema zoomomfånget.

En megazoom räcker från kraftig vidvinkel till rejält tele. Det ger stor frihet att komponera bilder och jobba fritt utan att vara tyngd av en tung väska och otaliga objektiv.

Till skillnad från med många andra kompaktkameror får man här allt i inställningsväg och avancerade funktioner. Vissa testmodeller har t.o.m. råformat.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av