Hög kvalitet i fickan

Panasonic har utrustat sin nya resekamera TZ100 med en betydligt större bildsensor än tidigare. Det sägs ge bättre bildkvalitet.

6 januari 2016

Panasonics TZ-serie av kompakta resekameror med kraftig zoom har hittills haft relativt små bildsensorer, men nu har företaget lanserat Lumix DMC-TZ100 som har fått en bildsensor som är mer än fyra gånger så stor som i de övriga modellerna.

Det borde ge betydligt bättre bildkvalitet – även i svagt ljus – tack vare att de enskilda pixlarna är större och därmed kan ta upp mer ljus. Sensorn är av 1-tumstypen, vilket innebär en storlek på 13,2 x 8,8 mm. Detta är samma storlek som bland andra Nikon använder i deras systemkameror.

Entusiasten kan glädja sig över manuella inställningsmöjligheter samt att man kan fotografera i råformat, så att man kan få ännu bättre bildkvalitet i bildbehandlingen. Man kan till och med råkonvertera direkt i kameran.

TZ100 har en inbyggd, elektronisk sökare med en upplösning på 1,2 miljoner punkter, så man kan sätta kameran för ögat i stället för att använda den tryckkänsliga skärmen.

Objektivet täcker ett zoomomfång som motsvarar 25-250 mm, vilket innebär att man får både en relativt kraftig vidvinkel och tele, och ljusstyrkan är på F2.8-5.9. Kameran har inbyggd bildstabilisering som motverkar skakiga bilder när man fotograferar på fri hand.

På videosidan kan kameran spela in i den höga 4K-upplösningen med 30 bilder i sekunden, och man kan till och med plocka ut enstaka bilder på 8,3 megapixel ur videoinspelningarna. Därmed blir det enkelt att fånga helt rätt ögonblick. Om man fotograferar vid den fullständiga upplösningen på 20,0 megapixel kan man komma upp i tio bilder i sekunden.

Med funktionen Post Focus kan man ta en bild och sedan välja var fokus ska ligga i motivet. Panasonic har ännu inte tillkännagivit priset på den nya kameran.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av