Fujifilm utökar läcker X-serie

Fujifilm är klara med ännu en kamera med massor av X-faktor. XF1 är en fiffig kamera för finsmakarna, med retrodesign, konstläder och aluminiumhus. Innanmätet lever upp till kamerans klassiska yttre med ett ljusstarkt objektiv på F1.8, optisk bildstabilisering och stor sensor.

För dem som drömmer om en fiffig kompakt som komplement till spegelreflexen är Fujifilms XF1 ett intressant alternativ. Den har en litet större sensor än brukligt för kompaktkameror på 12 megapixel och klarar ISO 100–3 200, som kan utökas till 4 000–6 400 vid halva upplösningen. Sensorn har samma storlek som X10 och är litet större än konkurrenter som Canon S100 och Samsung EXF2 men mindre än Sony RX100.

Det är smart att objektivet nästan försvinner helt in i kameran när man stänger av den. En ring på objektivet fungerar som strömbrytare och zoomring. Brännvidden går från 25 mm till 100 mm, och den sexbladiga bländaren klarar att gå ända ner till F1.8 och har en makrofunktion med en närgräns på 3,0 cm.

Objektivet har inbyggd optisk bildstabilisering. Linserna har fått ett lager så kallad High Transmittance Electron Beam Coating, vilket ska ge skarpare bilder.

När man sätter på XF1 går det bara en halv sekund innan kameran är redo att plåta. Även fokussystemet är blixtsnabbt, lovar Fujifilm. Det finns ingen sökare, så man komponerar via skärmen på 3,0 tum.

Det går också att spela in film i Full HD samt att lägga till en rad filter och att göra panoramabilder på 360 grader.

Kameran är svept i skinnimitation som finns i svart, beige eller rött. Vi har ännu ingen uppgift om priset.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av