Fujifilm bygger ut X-serien

Kritikerrosade X100 och X10 har nu fått nya arvtagare. Fujifilms lansering av X100S och X20 bjuder både proffsfotografer och entusiaster på goda nyheter.

8 januari 2013

Fujifilm är nu klara med X100S med hela 70 förbättringar att fröjda sig åt jämfört med föregångaren X100. Autofokus har gjorts mycket snabbare tack vare inbyggd fasdetektering på bildsensorn, och kameran har även kortare väntetider rent generellt. Man kan t.ex. ta en ny bild dubbelt så snabbt som tidigare, och X100S är även klar att använda efter hälften så lång tid som tidigare. Dessutom har menysystemet delats upp i flikar, så att man kan göra rätt inställningar mycket snabbare.

X100S har ärvt bildsensorn från flaggskeppet X-Pro1, där den höga upplösningen på 16,0 megapixel och frånvaron av ett antialiasfilter ger högre detaljgrad och skarpa bilder. Samtidigt kan råfilerna nu tas i 14-bit som hos de bästa spegelreflexkamerorna, så att man kan plocka fram fler detaljer i högdagrar och skuggor. Den nya bildprocessorn bidrar till mindre förekomst av brus, och den kan även avlägsna optiska fel via funktionen Lens Modulation Optimizer, vilket ger skarpare detaljer i framför allt objektivets ytterområden. Dessutom kan man nu spela in video i Full HD med 60 bilder per sekund.

En av de största fördelarna med föregångaren X100 var den speciella hybridsökaren som är en kombination av en optisk och en elektronisk sökare. Den har nu blivit ännu bättre. Till att börja med har den elektroniska delen fått en hög upplösning på hela 2,35 miljoner punkter, så att motiv och information visas mycket tydligt. Man kan nu även visa motiv korrekt i den optiska sökaren när man är så nära på som 50 cm. Här gick gränsen tidigare vid 80 cm.

Om man måste fokusera manuellt har det också tillkommit en rad goda förbättringar. Det gäller bland annat funktionen Focus Peak Highlight, som i sökaren markerar de områden som är skarpa. Detta är perfekt när man jobbar med ett litet skärpedjup eller makro. Fokusringen har dessutom blivit dubbelt så känslig, så att man kan ställa in skärpan med högre precision är tidigare. Priset för X100S är 10 999 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av