Canon lanserar PowerShot G5 X och G9 X

Canons PowerShot G-serie är legendarisk, och nu lanserar Canon PowerShot G5 X och G9 X, vilket utökar serien av kompaktkameror med stora sensorer.

13 oktober 2015

Sedan den första PowerShot G-kameran kom år 2000 har serien av kompakta kameror för entusiasterna fått massor av beröm för de många inställningsmöjligheterna och den höga bildkvaliteten. Nu utökar Canon serien med två nya modeller, PowerShot G9 och PowerShot G5 X.

PowerShot G5 X ser nästan ut som en spegelreflex i miniformat och har en inbyggd elektronisk sökare med 100 procents täckning, så man ser allt vad man får med i bilden.

Sökaren har en OLED-skärm med en upplösning på 2,36 miljoner punkter och en uppdateringshastighet på 120 bilder i sekunden, så man bör slippa hackiga rörelser.

Man kan visa olika informationer om kamerainställningarna längst ned i sökarbilden. Förutom sökaren kan man använda den vridbara och tryckkänsliga lcd-skärmen.

PowerShot G5 X har ett ljusstarkt objektiv med 4,2x zoom, vilket motsvarar 24-100 mm, och kameran har inbyggd bildstabilisering i fem led. Högst upp sitter en programratt och en ratt för direktval av exponeringskompensation. Dessutom finns där en liten, inbyggd blixt.

Kameran kan fotografera i råformat, så man kan få ut det mesta av den relativt stora sensorn på 13,2 x 8,8 mm med 20,0 megapixel. Sensorn är en bakbelyst cmos.

Nya PowerShot G9 X har samma sensor, men handhavandet har blivit enklare, så här finns det inte lika många knappar för direktval av bl.a. program. Det klarar man i stället via den tryckkänsliga skärmen. I gengäld är kameran mycket kompakt med sina 9,8 x 5,8 x 3,1 cm, och det är faktiskt 25 procent mindre än föregångaren G7 X.

Objektivet har 3x zoom motsvarande 28-84 mm med en ljusstyrka på F2.0-4.9.

Båda kamerorna spelar in video i Full HD med 60 bilder i sekunden, och man har full kontroll över fokus, bländare, slutartid och iso under videoinspelning. Båda kamerorna har en kontrollring kring objektivet som man bland annat kan använda för att ställa in bländare.

Både PowerShot G5 X och G9 X har inbyggt wi-fi med möjlighet att fjärrstyra kameran från en smarttelefon.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av