Powershot G1 X

Canon går till angrepp med stor sensor

Kompakt flaggskepp ska ta upp kampen mot systemkamerorna.

Så kom äntligen Canons svar på alla systemkamerorna. Vapnet är en kompakt kamera med stor sensor i stil med Fujifilms X100 för proffs och krävande fotoentusiaster. Den har ingen utbytbar optik, då Canon i stället kombinerar den stora sensorn i nya Powershot-flaggskeppet G1 X med ett fastmonterat zoomobjektiv. Det täcker omfånget 28 mm till 112 mm.

Den stora bildsensorn mäter 18,7 x 14,0 mm, vilket är nästan lika stort som i Canons mindre spegelreflexer, där APS-C-sensorn är på 22,3 x 14,9 mm. Den är alltså sex gånger större än den bildsensor man hittar i Powershot G12 och har en upplösning på 14,3 megapixel.

Optiken har enligt Canon utvecklats och tillverkats enligt samma kvalitetskrav som ligger bakom företagets professionella objektiv med den kännetecknande röda ringen. Dessutom har G1 X den nya bildprocessorn Digic 5, och man kan exponera i 14 bitars färgdjup. Allt sammantaget utlovar Canon därför en bildkvalitet som ska ligga på spegelreflexnivå.

Ljuskänsligheten går upp till ISO 12 800, och man kan ta 4,5 bilder per sekund. Video spelas givetvis in i Full HD, och en särskild finess är ett inbyggt ND-filter i objektivet. Detta gråfilter gör det möljigt att uppnå längre slutartider i starkt solsken. Det rekommenderade priset är 7 500 kronor.

Canon lanserar samtidigt två nya kompaktkameror i Ixus-serien. Ixus 500 HS är särskilt intressant, för den bjuder på hela 12x optisk zoom i en tunn kamera på bara 19,2 mm. Den täcker 28 till 336 mm och har en upplösning på 10,1 megapixel.

Den andra Ixus-nyheten är 125 HS, som har 5x optisk zoom och en brännvidd på 24 mm till 120 mm. Upplösningen är 16,1 megapixel. Bägge kamerorna har bakbelysta cmos-sensorer och den nya bildprocessorn Digic 5, som bland annat ger bilder med låg brusnivå vid högt ISO. De känner också igen upp till 58 olika motivtyper och spelar in video i Full HD. De rekommenderade priserna är 2 500 respektive 3 200 kronor.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av