Bästa kvaliteten för fickan

När vi testar spegelreflex- och systemkameror är skillnaderna i specifikationer, utseende och kvalitet ofta bara marginella. Så är det inte i det här testet, där vi granskar kompaktkameror med stor sensor och enorma skillnader.

1 december 2015

Kompaktkamerorna är i regel utrustade med rätt små sensorer. Det gäller oavsett om det rör sig om fickkameror eller zoomkameror. Det finns dock även avancerade modeller med stora bildsensorer, som levererar bildkvalitet i spegelreflexklass. Det är den gruppen vi tittar på i det här testet, närmare bestämt i prisområdet 5 000-13 000 kronor.

I testet hittar vi tre kameror med APS-C-sensor, en med Four Thirds-bildsensor och två med så kallad 1-tumssensor. Dessutom har en kamera en Foveon-sensor med samma mått som en APS-C-sensor, men med en helt annorlunda konstruktion. Alla modeller kan precis som spegelreflex- och systemkamerorna fota i råformat, så man får i stor utsträckning en bra bildkvalitet i fickformat. Därför är kameratypen lämplig som komplement till den stora kamerautrustningen eller om man värderar en kompakt design högt och inte är nöjd med den kvalitet som mobiltelefoner och mindre kompaktkameror ger.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av