Kameraindustrin får problem efter jordbävningen

Jordbävningen och dess följder är ett kolossalt slag mot den japanska industrin, och många stora företag har tvingats stoppa produktionen tills vidare. Det gäller även stora delar av den japanska kameraindustrin.

15 mars 2011

Jordbävningen i Japan har drabbat den japanska industrin hårt, inklusive tillverkningen av kameror och objektiv. Producenter som Canon och Nikon har fått stänga vissa fabriker.

En del av Canons objektivtillverkning ligger till exempel i den drabbade Honshu-provinsen, och här är tillverkningen tillfälligt stoppad – både på grund av tekniska problem i produktionsapparaten och på grund av att många anställda är personligen berörda av katstrofen. På samma sätt har Nikon tvingats stänga sin tillverkningsenhet i Sendai, där man bland annat gör Nikons toppmodeller D700 och D3S. Även här har katastrofen kostat liv.

Både Canon och Nikon har utarbetat katastrofplaner som ska normalisera tillverkningen så snabbt som möjligt. Samtidigt undersöker man möjligheten att flytta tillverkningen till andra fabriker.

De flesta nödhjälpsorganisationer arbetar för högtryck för att samla in pengar till de nödställda. Den som vill lämna ett bidrag kan bland annat göra det direkt till japanska Röda korset här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av