Google Art Camera

Googles nya superkamera ska bevara kända målningar

Du kanske redan har sett några av de ovärderliga verken av några av tidernas största bildkonstnärer som Vincent van Gogh och Claude Monet – eller så kanske du inte har det.

Oavsett vilket har Google med projektet Google Art Camera nu sett till så att man för all framtid kan beundra de vackra verken på nära håll på digital väg.

Nya Google Art Camera är specialbyggd för att ta bilder i en så oerhört hög upplösning att den kallas för en "gigapixel"-kamera, i och med att de färdiga bilderna har en upplösning på över en miljard pixlar.

Med andra ord kan du komma osannolikt nära målningarnas detaljer.

Säkrar arvet

Så stora bilder kan man naturligtvis inte ta med en enda exponering. Därför består varje enskild bild av hundratals närbilder som den robotstyrka kameran tar med ett sinnrikt laser- och sonarbaserat system.

Därefter pusslas alla bilderna samman på digital väg och ger tillsammans en enda jättestor bild.

Google Art Camera är dock inte bara en uppvisning av finurlig ny teknik. Den är även en smart och praktisk lösning som museer över hela världen har god nytta av.

Mer konst åt fler människor

Många av de världsberömda målningarna är känsliga för ljus och fukt.

Med den här lösningen kan museerna visa konsten för fler personer och samtidigt vidta alla nödvändiga åtgärder för att bevara målningarna.

Av just den anledningen kommer Google att utöka projektet, så en regelrätt armé av kameror kommer att ge sig ut på turné till konstmuseer över hela världen för att bevara konsten åt eftervärlden.

Du kan se mer om Googles nya megakamera här:

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av