Kamerautrustning på bord

2020 släpptes en massa ny och intelligent kamerautrustning. Vi putsar upp kristallkulan i hopp om att se vad 2021 kommer att bjuda på. 

© Shutterstock

Det här bör du hålla koll på under det nya året

Kameratekniken har utvecklats enormt under de senaste åren, och utvecklingen är långt ifrån över. Här förutspår vi vad som kommer att bli stort under 2021.

29 januari 2021 av Kristoffer Engbo

Under 2020 kom upplösningen i en fullformatskamera upp i över 60 megapixel, medan autofokusen blev ännu mer avancerad. 

Och man kan säkerligen vänta sig att även 2021 kommer att bjuda på massor av intressant teknik. Här försöker vi förutspå olika saker att följa på kamerafronten under 2021.

1. GoPro fortsätter med sin svindlande utveckling
2. Drönare som matchar det nya regelverket
3. Fortsatt spegellös dominans på marknaden
4. Filerna blir mindre

1. GoPro fortsätter med sin svindlande utveckling

GoPro är världens ledande tillverkare av actionkameror, och 2020 var ännu ett starkt år. GoPro Hero 9 Black landade nämligen i butikerna, och vi var överens med i princip alla andra kritiker – den nya actionkameran sopar banan med konkurrenterna.

GoPro Hero 9 Black kom bl.a. med 4K-video och ännu en gång hade kamerans bildstabilisering uppgraderats, så att små och stora skakningar neutraliseras ännu bättre.

Om GoPro fortsätter att lansera kameror i samma takt som tidigare, kommer de att släppa den tionde actionkameran i Hero serien, GoPro Hero 10 Black, i höst.

Det kommer att bli väldigt spännande att se vilka nya funktioner som blir integrerade i jubileumsutgåvan.

På senare tid har Hero-serien fokuserat på att det ska vara lättare att spela in sig själv genom att lägga till en extra skärm på framsidan.

Men även funktioner för slow motion och time lapse förväntas bli ännu bättre i GoPros actionkameror, så att det blir enklare att spela in långa videor som visar ett tidsförlopp i ett väldigt långsamt eller uppsnabbat tempo.

>Läs också: Vilken GoPro-kamera ska jag välja?

GoPro Hero 9 Black

GoPro Hero 9 Black tar stillbilder med hela 20 megapixel, och så har modellen en skärm på actionkamerans framsida som gör det lättare att spela in selfie-videoer. Det blir spännande att se vad GroPro Hero 10 Black har att komma med.

© GoPro

2. Drönare som matchar det nya regelverket

Med de nya drönarreglerna som trädde i kraft i början av 2021 inom EU, tävlar drönartillverkarna om att leverera nya drönare som sätter ännu större fokus på säkerhet.

Den viktigaste aspekten bland de nya reglerna är nämligen säkerheten, så drönartillverkarna kommer med största sannolikhet försöka göra drönarna ännu mer intelligenta, så att de kan bli bättre på att registrera när människor befinner sig på marken.

Drönarna blir ständigt bättre på att hjälpa piloten som flyger drönaren, och till följd av EU:s fokus på säkerhet, väntas de nya drönarna bli ännu enklare att flyga och ännu bättre på att varna om potentiella risker.

Vi satser på att DJI kommer att vinna den här kapplöpningen, men vem som än vinner, blir det intressant att se hur drönartillverkarna har tolkat de nya reglerna, och vad det kommer att innebära för drönarnas utseende och funktioner.

Läs också: Nya drönarregler under 2021

Drönare flyger i solnedgången

Tanken med de nya EU-reglerna var att det skulle bli enklare att flyga med drönare i hela Europa, men trots att regelverket nu är mer harmoniserat, finns det ändå skillnader mellan de olika länderna. Läs därför alltid på om drönarreglerna i landet som du reser till.

© Shutterstock

3. Fortsatt spegellös dominans på marknaden

Numera är fördelarna med de spegellösa systemkamerorna så stora att vi inte kan tänka oss att gå tillbaka till DSLR. Autofokusfunktionen är mycket mer avancerad och når hela vägen ut i bildkanterna, du kan fotografera helt ljudlöst, och sökaren visar bilden som den kommer att bli efter exponeringen.

Trots ett fåtal fördelar, som bättre batteritid och en sökare som är helt utan fördröjning, känns DSLR-kamerorna rätt gammaldags när man är van vid en modern spegellös kamera.

Därför väntar vi oss att de allra flesta tillverkare uteslutande kommer att satsa på spegellösa systemkameror under 2021.

Sony Alpha 7

Sony har tagit stora marknadsandelar från bl.a. Canon och Nikon med sin Alpha 7-serie av spegellösa fullformatskameror. Det ska bli spännande att se hur spelet mellan de stora aktörerna på marknaden utvecklas. Vi hoppas på flera systemkameror där kvaliteten överträffar priset under det kommande året. 

© Shutterstock

4. Filerna blir mindre

Många mobiltelefoner kan spara bilder i HEIF-formatet som tar upp ungefär hälften så mycket som jpeg, utan att det går ut över kvaliteten. 

Men det verkar också som att kameratillverkarna har fåt tupp ögonen för HEIF-formatet, så vi förväntar oss att det blir tillgängligt i ännu fler systemkameror under 2021.

En av kamerorna som i nuläget stöder filformatet är Canons flaggskeppsmodell EOS-1D X. Vi gissar att HEIF-formatet långsamt kommer att integreras även i nya och mindre modeller.

> Läs mer om den imponerande kameran Canon EOS-1D X Mark III här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av