Nikon D4

Nytt flaggskepp för proffsen

Det är drag i nyheterna inför den stora fotomässan i Las Vegas: I dag lanserar Nikon sin mycket efterlängtade topprofessionella kamera, D4, som tar upp striden mot Canons EOS-1D X inför sommarens många idrottsevenemang.

6 januari 2012

Med EM i fotboll och OS runt hörnet är det ingen större överraskning att Nikon lanserar nya verktyg för proffsfotograferna. Och med D4 kan sportfotograferna bland annat glädja sig över ISO-värden som går från 100 och ända upp till motsvarande ISO 204 800, vilket matchar konkurrenten från Canon.

Autofokusen har förbättrats, så att kameran nu kan fokusera i svagare ljus än tidigare. Den har 51 autofokuspunkter, varav 15 är av korstyp, som kan användas med objektiv med en ljusstyrka på F5.6. Nio av korspunkterna klarar dessutom att jobba med en bländare på F8.0.

Kameran har en fullformatssensor på 16,2 megapixel och tar upp till 11 bilder per sekund i högsta upplösning. Det är inte riktigt i nivå med EOS-1D X, som har 18,1 megapixlar och kommer upp i 14 bilder per sekund.

En ny slutarmekanism av kevlar och kolfiber håller för hela 400 000 exponeringar, vilket är 30 procent mer än på föregångaren D3S. D4 är världens första kamera som stöder de nya XQD-minneskorten. Man kan dock även använda CF-kort, och här är kameran klar för den snabba UDMA 7-standarden. Video spelas in i Full HD, och man kan ansluta stereomikrofon, hörlurar och extern skärm.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av