Krigsfotograf med GoPro träffas av krypskytt

Vad händer när en GoPro träffas av en krypskytt? 

© Skärmbild från YouTube

Krigsjournalist räddas av sin GoPro-kamera

GoPro-kameror är robusta, men kan de rädda livet på dig? Det kan en irakisk journalist åtminstone gå ed på.

23 maj 2017 av NM

Det räknas som en självskriven sanning att de robusta actionkamerornas stora fördel är att de kan ge bilder där alla andra kameror måste ge upp. 

Det har också gjort de små kamerorna, till exempel GoPro, till krigskorrespondenternas favorit, för en actionkamera kan monteras överallt och klarar nästan alla typer av hårdhänt behandling. 

Men det finns gränser för actionkamerornas hållbarhet, och just nu går gränsen i alla fall inte vid skottsäkerhet. 

Så nära döden var journalisten

Det fick journalisten Amma Alwaely erfara för ett par veckor sedan när han blev beskjuten av en ISIS-krypskytt. Krypskytten öppnade eld mot en irakiska plutonen som Amma Alwaely följde, och Amma Alwaely träffades av en av kulorna. 

Kulan träffade några få centimeter framför hans bröstkorg, där han hade placerat en äldre GoPro. Kameran exploderade, och den flygande plasten gav Amma Alwaely några skråmor, men tack vare att kameran dämpade kulan slapp han undan med livet i behåll.

Händelsen, som inträffade den 13:e maj i Mosul, Irak, filmades av en annan journalist, Howen Holdaway. Han påpekar att Amma Alwaely hade en otrolig tur; om kulan hade träffat bara några få centimeter längre åt höger hade skottet sannolikt dödat den irakiska journalisten.

Här kan du se videoinspelningen av händelsen:

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av