5 av de fulaste kamerorna genom tiderna

Ful, fulare, fulast – de här fem kamerorna hör hemma i den sistnämnda kategorin, trots att design och trender ständigt kommer och går.

Under årens lopp har det kommit en mängd konstiga kameror som har fått oss att tappa hakan av förvåning.

Och varje gång har en grundläggande fråga trängt sig på: ”Vad tänkte kameratillverkarna på?”

Det kommer vi nog aldrig riktigt att förstå, och därför tillåter vi oss – med glimten i ögat – att peka ut kameravärldens fem största designmisstag.

5. Lika delar ologiskt och oskönt

Casio QV-2900UX vann inga designpriser när den lanserades 2001, och det förstår man när man tittar på den.

Denna Casio-modell var den första där själva objektivet gick att fälla upp och ned, men vad det skulle tjäna till har vi fortfarande inte räknat ut, 20 år senare.

Det är ju minst lika enkelt att vippa eller vrida hela kameran när man tar bilder.

Casio QV-2900UX är för oss lika ologisk som osnygg.

> Läs även: Därför ska du uppdatera kamerans firmware

Casio QV-2900UX

Casio slutade tillverka kameror 2018, så det går inte längre att köpa nya modeller av detta märke. 

© Casio

4. Plastkameran från helvetet

Det ser mest ut som om den största inspirationskällan bakom denna Fujifilm-modell – vid namn Q1 Digital  – var leksaken Tamagotchi. 

När kameran lanserades 2003 fick Fujifilm mycket riktigt kritik för att kameran kändes alltför plastig, och det förstår man ju när man ser den. 

Fujifilm Q1 Digital

Även om kamerorna i den här artikeln är utskällda, så är flera av dem mycket populära på olika webbsidor, där intresserade fotografer vill köpa de fula designikonerna. 

© Fujifilm

3. Världens dyraste studsboll

Vid första anblicken ser Panono 360° Pro ut som en billig leksak man köper i en automat, men priset på över 12 000 kronor visar att detta är något helt annat.

Den runda kameran innehåller faktiskt hela 36 små, individuella kameror, vilket gör att man kan spela in 360-graders filmklipp med extremt hög kvalitet. 

Kameran har fått mycket beröm, men knappast för sin desng. 

Panono 360° Pro ser ut som en studsboll, men vi avråder bestämt från att undersöka hur bra den studsar. Det kan bli en dyr affär.  

Om du prenumererar på Bonnier Digital FOTO har du full tillgång till Fördelszonen, där du bland annat kan läsa våra recensioner av de senaste kamerorna.

Panono 360° Pro

Om du vill filma i 360 grader finns det billigare och mindre alternativ. I Fördelszonen kan du bland annat läsa våra recensioner av de senaste 360-graderskamerorna. 

© Panono

2. En veritabel explosion av färger

Starka färger uppskattas inte av alla, men här råder väl ingen tvekan om att formgivarna har gått lite för långt.

Detta trots att Polaroid ofta använder retrodesign i sina produkter.

Kameran är mest av allt en förvirrad kombination av nytt, gammalt och pastellfärger – och det fungerar inte särskilt väl.  

Polaroid Originals 600 96 Cam Instant Film Camera

Polaroid Originals 600 96 säljs inte längre, men det finns fortfarande många olika polaroidkameror i olika – och starka – färger.

© Polaroid

1. En studie i dålig smak

Trodde du att botten vad nådd? Det finns faktiskt en kamera som överträffar alla andra.  

Designern bakom Pentax K-r har hämtat sina idéer lite varstans, och resultatet är en kamera som mest av allt kräver ett åksjukepiller om man tittar tillräckligt länge på den.

Kameran fick sitt utseende efter skisser från den japanska sångerskan Bonnie Pink, och det blev (som tur är) det enda samarbetet mellan Pentax och popstjärnan.

> Läs även: Därför är ett 50 mm-objektiv din (nya) bästis

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av