Ultimat uppgradering av smarttelefonen

I och med lanseringen av modellerna DSC-QX10 och DSC-QX100 ger sig Sony in på ett alldeles nytt spår. Tekniken kan göra kompaktkameran överflödig.

9 september 2013

Smarttelefoner tar i allt högre grad över marknaden från billiga kompaktkameror. Telefonerna har dock fortfarande svårt att hävda sig på områden som bildkvalitet i svagt ljus, och de saknar även optisk zoom och bildstabilisering. Detta dilemma anser Sony nu att de har hittat den perfekta lösningen på med QX-systemet.

QX är en kameraenhet som både har stor bildsensor, optisk zoom, bildprocessor, batteri och minneskort, så det är faktiskt bara skärmen som saknas. Och det är här som din smarttelefon eller surfplatta kommer in i bilden. Via wi-fi och en gratisapp från Sony kan du nämligen använda och ställa in QX-enheten via skärmen, precis som du är van vid från en vanlig kompaktkamera. Det största skillnaden är att du kan hålla kameraenheten uppe eller nere i vilken vinkel som helst och sedan fjärrutlösa den från via smarttelefonens skärm.

Toppmodellen DSC-QX100 har faktiskt samma innanmäte som den kompetenta kompaktkameran RX100 II, så du får alltså en relativt stor sensor med en upplösning på 20,2 megapixel och hög bildkvalitet. Objektivet är också detsamma med en ljusstyrka till F1.8 och 3,6x optisk zoom, och då får man alltså allt för ett något lägre pris. QX100 kostar 4000 kronor medan den motsvarande kompaktkameran just nu kostar 6440 kronor. Den minsta modellen DSC-QX10, som kan köpas för 2000 kronor, har 10x optisk zoom och har en sensor med en upplösning på 18,2 megapixel. QX-systemet använder för övrigt också NFC-teknik, så att kameran och smarttelefonen automatiskt börjar kommunicera när de placeras intill varandra. Systemet fungerar också med bl.a. Iphone, så man behöver alltså inte köpa en mobil från Sony.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av