Pekdatorer för fotoentusiaster

Pekdatorer, eller surfplattor, har en mängd användbara funktioner. I fotosammanhang kan du ha dem för att kolla dina bilder, fjärrstyra kameran, säkerhetskopiera och bildbehandla. Den legendariska Ipaden är för många synonym med pekdatorn, men i detta stortest möter apple motstånd frn de nio bästa konkurrenterna.

20 april 2014

Både hemma och när man är ute är en pekdator ett litet, lätt och oerhört effektivt verktyg för allt från att surfa på nätet till att se på film, läsa e-böcker, spela och sist men inte minst för att hålla koll på alla sina bilder.

Till exempel kan man via wi-fi överföra bilderna från kameran till pekdatorn direkt när de har tagits. Då kan man följa exakt vad kameran fångar. Vid dessa tillfällen är den stora skärmen idealisk för bedömning av bildernas kvalitet. Detsamma gäller om man vill fjärrstyra kameran med hjälp av sin pekdator.

En annan möjlighet är att använda en pekdator för backup på semesterresan. Då kan man löpande överföra sina bilder från kortet till pekdatorn och sortera, radera, gruppera och allt annat man är sugen på. Ska bilderna direkt vidare till onlinetjänster som Facebook mår de nästan alltid bra av litet bildbehandling. För många är det hos pekdatorer som använder operativsystemen Android eller iOS en fördel att man här kan få en rad utmärkta appar för bildbehandling, som Adobe Photoshop Touch eller Express. Denna möjlighet har man inte i samma utsträckning med de Windows 8-baserade pekdatorerna. I gengäld kan man installera fullversioner av Elements och Photoshop. Med det sagt måste en ordentlig bildbehandling fortfarande utföras på en riktig dator med en bra skärm. De billiga apparna är dock bra om man snabbt vill fixa en bild innan man laddar upp den.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av