Extrem upplösning till pekdatorn

Samsung kommer senare i år med en 10,1 tum stor skärm med hela 2560 x 1600 punkter.

17 maj 2011

Pekdatorer som t.ex. Apple Ipad och Samsung Galaxy Tab har ännu inte kommit med en tillräckligt hög upplösning för att kunna visa video i Full HD. Och i egenskap av fotoentusiast kan man också tycka att 1024 x 768 punkter är lite i tunnaste laget om man vill kunna beundra alla detaljer i ens bästa bilder.

Detta blir det dock ändring på senare i år. Samsung kommer nämligen att använda ny så kallad PenTile-teknik på skärmen i en kommande pekdator. Skärmen blir 10,1 tum stor och får en upplösning på hela 2560 x 1600 punkter. Detta gör att man kan visa finare detaljer på skärmen som nästan hamnar i samma klass som en Retina-skärm på en Apple Iphone 4.

Tekniken använder som en nyhet vita så kallade subpixlar i kombination med de vanliga färgerna rött, grönt och blått. Dessutom är varje subpixel större, så att de färgade kan avge mer ljus. Detta medför i kombination med de vita subpixlarna att skärmen har en högre ljusstyrka. Ytterligare en fördel är att PenTile kan ha 40 procents mindre strömförbrukning jämfört med befintlig teknik. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av