Pinout fjärrkontroll för spegelreflex

Smart knapp ger fjärrstyrning av spegelreflexkamera

Nu kan du lugnt ställa ifrån dig spegelreflexkameran vid natur- eller timelapsefotografering. En ny praktisk funktion larmar nämligen om någon försöker ta utrustningen.

27 juni 2016

Även om moderna kameror blir allt smartare har de bara en bråkdel av de sensorer som finns i en smarttelefon.

Men hur får man mobilens många funktioner att samarbeta med spegelreflexkameran?

Svaret är Pinout – en liten knapp som monteras i kamerans systemport, och som via bluetooth och en app gör det möjligt att fjärrstyra kameran.

Med Pinout kan man fjärrstyra exponeringar, fotografera timelapse, geotagga bilder och styra bulb-funktionen via appen som även kan röststyras. Men Pinouts intressantaste funktion är nog "Loss prevention" som är en slags stöldskydd för kameran.

Pinout: a smart, versatile gadget for your camera from Zesty Accessory on Vimeo.

Larm om kameran flyttas

"Loss prevention" ger dig möjlighet att stöldskydda kameran om du t.ex. fotograferar natur eller timelapse och kameran står uppsatt under en längre period.

Då kan Pinout skicka ett larm till din smarttelefon eller smartwatch om kameran flyttas från platsen där du ställde den.

I och med att systemet använder bluetooth är räckvidden begränsad. Enligt tillverkaren fungerar Pinout på avstånd upp till 20–30 meter, men det beror på ifall det finns föremål som blockerar signalen i närheten.

Praktisk fjärrutlösare

Förutom timelapse med valfria tidsintervaller, kan du även välja att ta en bild varje gång som du har rört dig ett bestämt antal meter.

Systemet kan hantera upp till tio olika kameror på en gång. Därmed kan du ställa upp flera kameror för att åstadkomma Matrix-liknande 3D-effekter.

Systemet är dock fortfarande under utveckling och finns ännu bara till en rad modeller från Nikon och Fujifilm. Men enligt företaget bakom Pinout, Zesty, lär det snart komma Pinouts till andra modeller.

Detta beror dock på utfallet av företagets kampanj på crowfundingsajten Indiegogo.

Ett Basic-paket med en Pinout och appen kostar 26 dollar via Indiegogo.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av