Nu kommer Ultra HD

Glöm allt om de små 50-tummarna med Full HD. Dubbelt så stora skärmar är på gång, med galna fyra gånger högre upplösning. Tekniken är helt ny men bjuder på många fördelar som man kan få glädje av redan i dag.

20 mars 2013

När du sitter i en mjuk, röd fåtölj i en av de mest moderna biograferna och avnjuter premiärfilmen är det troligtvis på en duk som visar filmen i en fyra gånger så hög upplösning som på din Full HD-teve. Upplösningen heter 4K och är på hela 4?096 x 2?160 pixel. Det heter så för att antalet lodräta linjer är drygt 4?000 pixel på bredden, förkortat 4K.

Nu är denna galna standard små smått på väg att smyga sig in i teven framför fåtöljen hemma i stugorna, för jätteapparater på över 80 tum erbjuds redan av flera tillverkare. Officiellt heter standarden Ultra HD. För att teven ska få lov att skryta med det namnet måste den ha en upplösning på minst 3?840  2?160 pixel, alltså litet mindre än 4K, som är biostandard. Här är duken något bredare än i produkter för hemmabruk, men i denna späda fas är det många – även tillverkare – som kommer att förväxla de två standarderna.

Läs mycket mer om 4K och Ultra HD

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av