Superbatterier klarar flera dagar utan laddning

Så håller ditt framtida batteri i flera dagar

I en inte så avlägsen framtid kan allt som drivs med batterier förbättras radikalt. Ny teknik kan komma att ge dig en kamera som laddas upp på några sekunder – och sedan kan användas i flera dagar på en och samma laddning.

2 december 2016

På University of Central Florida har forskarna kommit fram till lovande resultat i jakten på en uppfinning som alla väntar på: superbatteriet.

Forskarna arbetar på att ta fram en batterityp som blir snabbare, hållbarare och som kan laddas fler gånger än någon annan.

Målet är att klara av 30 000 återuppladdningar utan att tappa effekt, till skillnad från dagens batterier där effektförluster sker relativt snabbt.

Laddas på ett fåtal sekunder

Förväntningarna är höga, för en sådan uppfinning skulle innebära en teknisk revolution, oavsett om du ska använda batteriet för att driva en kamera, en mobiltelefon – eller en bil.

En av forskarna, Nitin Choudhary, förklarar för ACS Nano, att det totalt kan ändra t.ex. hur vi använder mobiltelefoner:

"Om man byter ut batterierna mot dessa superkondensatorer, kan du ladda en mobiltelefon på några få sekunder, och sedan behöver du inte ladda den igen på över en vecka."

Bättre hållbarhet

De nya batterierna har inte bara fördelen att de kan laddas snabbare, för det är svårare att slita ut en superkondensator.

I vanliga fall märker man tydligt att batteritiden hos t.ex. ett kamerabatteri försämras efter ett till två års användning. Den utvecklingen sker mycket senare med den nya tekniken.

Du kan se mer om University of Central Floridas försök med superkondensatorer på deras webbplats.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av