Kreativt foto med Lensbaby

Med de roliga objektiven från Lensbaby kan du ta bilder med snygga och annorlunda effekter. För en liten peng kan du t.ex. få en tilt/shift-effekt som skulle kosta en förmögenhet med ett dyrt objektiv.

14 maj 2012

Ladda ned hela artikeln och läs mer om Lensbaby.

Lensbaby Flexible Lens Mounting System grundades av fotojournalisten Craig Strong år 2004. Han började bygga sina egna objektiv då han var missnöjd med de kreativa möjligheter som de traditionella spegelreflexobjektiven erbjöd.

I grunden rör det sig om en enkel konstruktion med en optik där man fokuserar med hjälp av en rörlig bälg.

Samtidigt kan man vinkla strålgången bort från bildplanet och därigenom få en selektiv skärpa bara i en viss del av bilden. Effekten påminner mycket om den som man får med ett dyrt tilt/shift-objektiv.

En extra finess med Lensbaby är den uttalade oskärpa som brukar synas runt det skarpa huvudmotivet, även kallat Sweet Spot. Genom att vinkla objektivet kan man enkelt flytta området efter behov, även om avståndet till motivet är lika stort i hela bildytan.

Många bilder tagna med Lens Baby påminner också om oförutsägbara bilder tagna med plastkameror av Holga- och Diana-typ. Skillnaden är att man här har full kontroll över optiska fel och effekter.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av