Mötet mellan USA:s presidentpar Joe och Jill Biden och ex-presidenten Jimmy Carter.

Mötet mellan USA:s presidentpar Joe och Jill Biden och det tidigare presidentparet Jimmy och Rosalynn Carter väcker stor uppmärksamhet. Bidens ser nämligen ut att vara jättar.

© The Carter Center

Har du sett bilden? Därför ser Joe och Jill Biden ut att vara jättar

Det är normalt att presidenter träffas och pratar politik över generationsgränserna, men bilden från det här mötet är allt annat än normal. Joe och Jill Biden ser nämligen jättestora ut i jämförelse med paret Carter. Här är förklaringen.

Det var många som satte morgonkaffet i halsen när de läste om mötet mellan USA:s presidentpar Joe och Jill Biden och den tidigare presidenten Jimmy Carter och hans fru Rosalynn Carter.

Det var inte själva mötet som fick folk att spärra upp ögonen, utan bilden från mötet.

Skillnaden i storlek mellan de båda presidentparen är minst sagt enorm, men det finns faktiskt en bra förklaring till det.

> Läs även: Långt borta eller nära? Så blir man lurad av perspektivet

Blunder av fotografen

En fotografisk grundregel säger att perspektivet ändras med avståndet till motivet.

I den här situationen har fotografen sannolikt varit mycket nära de båda paren och därför har han eller hon valt att använda en kraftig vidvinkel. 

Men vidvinkelobjektivet är absolut inte det bästa valet, då det uppstår en del missteckning i bilden när fotografen är nära motivet. Detta blir särskilt tydligt när viktiga delar av motivet är placerade nära bildens kanter.

Fotografen som dokumenterade mötet använde troligen ett vidvinkelobjektiv i stil med Nikon 14-24mm eller Canon 16-35mm. 

Båda vidvinkelobjektiven är extremt populära bland fotojournalister som tar porträtt och vill komma nära motivet även om utrymmet kan vara trångt – men i vissa situationer kan det gå snett.

En av vidvinkelobjektivets viktigaste egenskaper är nämligen att det förstorar objekt längs bildens kanter – och det förklarar varför presidentbilden ser ut som den gör.

Ett vidvinkelobjektiv är alltså inte det bästa valet i en situation som denna, eftersom storleksförhållandena på bilden blir kraftigt förvrängda.

> Läs även: Därför ska du känna till de här 5 brännvidderna

Så här skulle fotografen ha gjort

Fotografen valde troligen vidvinkelobjektivet eftersom det var trångt i rummet där bilden skulle tas, men det hade varit bättre att välja ett teleobjektiv eller ett zoomobjektiv.

Ett teleobjektiv eller zoomobjektiv drar nämligen ihop objekten i bilden så att det ser ut som om personerna är närmare varandra och kameran än vad de egentligen är.

Detta skulle alltså ha gett ett mycket mer realistiskt resultat där storleksförhållandet mellan personerna skulle vara realistiskt, men samtidigt skulle fotografen inte fått med så mycket av miljön runtomkring.

Den här historien visar alltså med all önskvärd tydlighet att du kan få vitt skilda bilder med olika brännvidder även om du står på exakt samma ställe.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av