Lång slutartid vid havet

I dagsljus krävs ett gråfilter om man vill använda långa slutartider.

Finare landskapsbilder med ND-filter

Om du vill ta fina bilder vid havet i dagsljus och vill åstadkomma en silkeslen effekt på vattnet måste du använda ett gråfilter som gör det möjligt att använda längre slutartider. Här får du några användbara tips.

6 april 2017 av Poul Siersbæk

Om du vill fotografera med långa slutartider på flera sekunder i dagsljus för att t.ex. åstadkomma oskärpa i vattnet vid kustlinjen, behöver du ett gråfilter, även kallat ND-filter. 

Det räcker nämligen inte att blända ned till bländare F16 i starkt dagsljus. Det kommer helt enkelt in för mycket ljus i kameran och bilderna blir överexponerade.

Gråfilter i olika storlekar från Nisi

Gråfilter finns i flera olika storlekar, så att det passar till objektivet.

© Nisi

Olika grader av ND-filter

Gråfiltret filtrerar alltså bort en del av ljuset som kommer in till kameran, och därmed går det att använda en längre slutartid än annars. 

ND-filter finns i flera olika styrkor, men en mer praktisk lösning är att köpa ett variabelt gråfilter som du kan justera efter ljusförhållandena. Om man väljer en filterfaktor på 8x, dämpas ljuset åtta exponeringssteg, vilket innebär att du kan använda en slutartid på 1 sekund i stället för 1/250 sekund.

De variabla ND-filtren består i korthet av två polfilter som i kombination gradvis dämpar ljuset mer och mer när du vrider de två elementen i förhållande till varandra. 

Läs också: Långa exponeringar: därför är det roligt – och svårt

Haida Variable ND Pro II

Med ett variabelt gråfilter kan man justera styrkan efter förhållandena.

© Haida

Optimal fokusering med ND-filter

På gråfiltrets högsta styrka kommer det in så lite ljus i kameran att autofokusen kan få problem med att ställa in skärpan. 

Den bästa lösningen är därför att minska effekten helt, ställa in skärpan med autofokusfunktionen, och sedan gå över till manuell fokusering, så att skärpeplanet inte ändras. Då slipper du problem med att kameran plötsligt inte vill exponera bilden eftersom den inte kan hitta fokus i motivet.

Om du har en DSLR-kamera med optisk sökare ska du tänka på att täcka för sökaren när du fotograferar på långa slutartider. Annars riskerar du att det läcker in ljus via sökaren, och det kan ge en ojämn exponering.

I tidningen Bonnier Digtal Foto nummer 8/2017 testar vi nio olika gråfilter i diverse prisklasser. Börja prenumerera här eller läs tidningen med appen Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av