Canon EF 85mm F1.4L IS USM

Nya Canon EF 85mm F1.4L IS USM är tätat så att det står emot fukt och damm.

© Canon

Canon släpper 4 nya intressanta objektiv för EOS

Den höga ljusstyrkan och bildstabiliseringen hos Canons nya EF 85mm F1.4L IS USM innebär att det lämpar sig särskilt väl för porträtt, och den japanska tillverkaren lanserar även tre nya specialobjektiv för bland annat arkitektur.

Porträttfotografer älskar ljusstarka objektiv som kan ge en snyggt oskarp bakgrund, och nu har Canon tagit fram det nya objektivet EF 85mm F1.4L IS USM som fokuserar på just de här egenskaperna, utifrån önskemål från flera fotografer.

Objektivet har fått inbyggd bildstabilisering som gör det enklare att ta skarpa bilder. Det gör att man kan ta skakfria bilder på slutartider som är fyra steg längre än normalt.

Vid konstruktionen har man lagt krut på att minimera förekomsten av objektivfel som kromatisk aberration, som ger färgade kanter i kontrastrika övergångar, och en speciell ASC-ytbehandling tar bort de reflexer som kan uppstå i linserna.

Canon EF 85mm F1.4L IS USM har en elektromagnetisk bländare med nio lameller och en stor bländaröppning på F1.4, vilket sägs ge en snygg bakgrundsoskärpa. Det rekommenderade priset är 16 210 kronor.

Nya Canon-objektiv kan ge nya perspektiv

Canon Tilt/Shift

De tre nya tilt/shift-objektiven är TS-E 135mm F4.0L MACRO, TS-E 90mm F2.8L MACRO och TS-E 50mm F2.8L MACRO.

© Canon

Canon har också lanserat inte mindre än tre nya tilt/shift-objektiv som gör det möjligt att ta bl.a. arkitekturbilder utan störtande linjer och att förskjuta fokusplanet så att man t.ex. kan ta miniatyrbilder. De särskilda objektiven kan förskjutas och vinklas så att man åstadkommer önskad effekt.

TS-E 135mm F4.0L MACRO har den hittills längsta brännvidden bland Canons til/shift-objektiv. Både detta och det nya TS-E 90mm F2.8L MACRO fungerar även bra för att fotografera porträtt och makro i studion, medan nya TS-E 50mm F2.8L MACRO i högre grad är ett objektiv för arkitektur och landskap.

De tre nya tilt/shift-objektiven har samme rekommenderade pris på 25 840 kronor.

Läs mer om Canon här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av