Billig väg till makro och tele

Det är dyrt när utrustningen ska utökas med ett långt tele och äkta makro, men det finns en billig genväg, så att du kan utöka dina befintliga objektiv till att klara ännu fler uppgifter.

15 juli 2012

Läs mer om makro och tele här i artikeln.

Som fotograf är det lätt att köpa sig fattig på de nyaste kamerahusen, stabila stativ och en hel arsenal av objektiv. Men är du på jakt efter tele- och makroobjektiv kan du komma billigt undan genom att utnyttja dina nuvarande objektiv och använda telekonvertrar och mellanringar. Bägge ska monteras mellan kamerahuset och objektivet men har var sin funktion; telekonvertern innehåller linselement, medan mellanringen bara är ett rör utan glas, som flyttar objektivet längre bort från kameran. Förutom den prismässiga fördelen är dessa både mindre och lättare att ta med sig.

Mellanringar Mellanringar finns i olika tjocklekar, angivna i millimeter. Måtten anger det avstånd som objektivet flyttas bort från kamerahuset. Ju längre bort, desto närmare kan objektivet fokusera. Man kan använda flera ringar för att öka avståndet.

Telekonvertrar En telekonverter på 2x fördubblar brännvidden, så att man i stället för exempelvis 400 mm kommer ända ut på 800 mm. Det är inte alla objektiv som fungerar med telekonvertrar. Det gäller bland annat vidvinklar och billiga gluggar.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av