Ny mobilsensor med stora ambitioner

Sony är klara med en superavancerad teknik som övertrumfar bildsensorn i din spegelreflex

25 januari 2012

Om man vill ha hög bildkvalitet från de pyttesmå sensorerna i en mobilkamera krävs det något alldeles extra. Och det är precis vad Sony hoppas ha utvecklat nu. De är nämligen klara med en ny generation av sin bakbelysta bildsensor som bland annat utlovar finare bilder i svagt ljus.

Den nya tekniken kallas för Stacked CMOS-sensor, och här har de två elektroniska kretsarna placerats under varje fotodiod i stället för bredvid. Detta gör det möjligt att använda större fotodioder som fyller nästan en hel pixel, vilket allt annat lika säkerställer ett större dynamiskt omfång och mindre brus.

Sony har dock även ett par andra äss i ärmen. De kombinerar nämligen Stacked CMOS-tekniken med en ny sensor, där det förutom de vanliga röda, gröna och blå pixlarna också finns vita pixlar. De vita har inget färgfilter framför sig och tar därför in allt ljus ofiltrerat från motivet, vilket ska hjälpa i svagt ljus.

Slutligen har det japanska företaget utvecklat videotekniken HDR Movie, där man spelar in med två olika exponeringar som sedan läggs samman. Detta ger fler detaljer i skuggor och högdagrar. Du kan läsa mer om de tekniska nyheterna här och här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av