Gör objektivet ljusstarkare

Den lilla revolutionen Speed Booster från Metabones förvandlar din befintliga optik så att den blir både ljusstarkare och skarpare.

16 januari 2013

Det låter som ett tidigt apriskämt, men det stämmer faktiskt. Företagen Metabones och Caldwell Photographic har utvecklat en sorts omvänd telekonverter i och med sin nya Speed Boster-teknik. Brännvidden blir kortare, men å andra sidan blir din befintliga optik ljusstarkare och du får bättre bildkvalitet.

Speed Booster-konvertern tillverkas – åtminstone för närvarande – bara till spegellösa systemkameror och objektiv till spegelreflexkameror. Man kan t.ex. använda Canons EF-objektiv och sätta dem på en Sony NEX-systemkamera, men det fungerar inte med EF-S-objektiv. Resultatet är att brännvidden multipliceras 0,71x, samtidigt som ljusstyrkan ökar med ett bländarsteg, så att ett 35mm F2.0-objektiv t.ex. ändras till ett som motsvarar 25mm och F1.4.

Du kan läsa mer på engelska om den uppseendeväckande nya Speed Booster-konvertern här . I och med att det används linser i stil med en telekonverter är den här innovationen inte särskilt billig att tillverka. Canon EF-lins till Sony NEX Speed Booster kostar 599 dollar – vilket motsvarar 4120 kronor utan moms och avgifter.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av