Barack Obama
Obama i närbild

Vita huset-fotografen Pete Souza visar både allvarliga och humoristiska bilder från tiden med Obama.

© Pete Souza

De 10 bästa fotoböckerna från 2017

Världens bästa tio fotböcker har utsetts, och de sträcker sig över allt från Vita huset till makrobilder av fina insekter.

21 december 2017 av Louise Hagemann

Världens tio bästa fotoböcker från det gångna året har utsetts av Smithsonian Magazine, och handlar om allt från Vita huset, plankton, Guantánamo-bukten och insekternas dolda skönhet.

Topp tio utan inbördes ordning är:

1. Blind Spot av Teju Cole

En resa i ord och bild genom författaren och fotografens upplevelser i Poughkeepsie, New York och Brazzaville, Republiken Kongo och allt däremellan.

> Du kan köpa den här.

2. Obama – an intimate portrait

Kom närmare den tidigare presidenten när Vita husets fasta fotograf Pete Souza visar bilder från de allra allvarligaste till de mest avslappnade stunderna. Ett porträtt av människan Barack Obama.

> Du hittar den här.

Faktum är att Bonnier Digital FOTO just nu arbetar på att få till en intervju med Pete Souza för att prata om livet i VIta huset. 

Så håll koll på Bonnier Digital FOTO under de kommande månaderna – eller ge bort en prenumeration till någon som du gillar.

Börja prenumerera nu och få kursboken Photoshopskolan med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. 

3. Beyond drifting: Imperfectly known animals

Dyk ner i en vetenskapligt och visuellt fängslande genomgång av nya planktonarter som har fotograferats med hjälp av mikroskop. Eller rör det sig i själva verket om något helt annat?

> Köp den här.

4. Smithsonian Rock and Roll: Live and unseen

En svindlande resa genom rockmusiken med energiska och uttrycksfulla bilder av bland andra Chuck Berry, Jimi Hendrix och Janis Joplin.

> Här kan du köpa den.

Framsida på Smithsonians rock and roll-bok
Rockmusikens historia

Smithsonian har sammanställt en massa häftiga och uttrycksfulla bilder av några av musikhistoriens viktigaste rockmusiker.

© Bill Bentley

5. Same dream another time

1980- och 1990-talens Las Vegas och Atlantic City var fulla av människor som hungrade efter och drömde om rikedom, och om att ses och minnas.

> Du kan köpa den här.

6. Endangered

Med stora och tjusiga bilder i vackra färger och yppersta kvalitet visar Tim Flach upp världens mest hotade djurarter.

> Du hittar den här.

Tim Flach endangered
Helt ensam

I Tim Flachs fantastiska bilder av hotade djurarter hittar vi både grupper av djur och enstaka individer – alla berättar de en historia om något som är på väg att försvinna.

© Tim Flach

7. Eddie Adams: Bigger than the frame

Den Pulitzer-vinnande fotografen Eddie Adams livsverk har samlats i den här boken, där vi rör oss från amerikansk fotboll under 1950-talet via stamfolk i Papua Nya Guinea under 1980-talet till några av Adams mest välkända porträtt.

> Köp den här.

Bigger than the frame
Bigger than the frame

Bigger than the frame är fotografen Eddie Adams livsverk.

© Eddie Adams

8. Welcome to Camp America: Inside Guantánamo Bay

I det amerikanska militärfängelset i Guantánamo är kontrasterna stora och surrealismen påfallande. Just detta har Debi Cornwall poängterat i sin fotografiska studie.

> Du kan köpa den här.

9. Unseen: Unpublished Black History from the New York Times Photo Archives

Den här unika samlingen av foton från New York Times, som aldrig tidigare har getts ut, ger en inkännande och jordnära bild av livet för afroamerikanerna under medborgarrättsrörelsen under 1960-talet.

> Den finns att köpa här.

Unseen: Unpublished Black History from the New York Times Photo Archives
Unseen

New York Times ligger bakom boken om afroamerikanernas tillvaro under 1960-talet.

© New York Times

10. Microsculpture: Portrait of Insects

Aldrig tidigare har man sett så många vackra detaljer och fina nyanser av insekter som i Levon Biss samarbete med Oxford Museum of Natural History, där en massa olika småkryp förstoras upp i enorma format med perfekt skärpa över hela djuret.

> Köp den här.

Se fram emot februari, för då kan du läsa en intervju med Levon Biss om hans fantastiska insektsporträtt och om hans framtida projekt i Bonnier Digital FOTO. Naturligtvis visar vi också några av hans bilder.

Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO och läs tidningen med det samma på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.

Källa: Smithsonian Magazine

Microsculpture av Levon Biss
Microsculpture

Brittiska Levon Biss har fotograferat otroliga makrobilder av insekter i den här tjusiga fotoboken. 

© Levon Biss

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av