Första telet från månexpedition till salu

Om du har mellan tre och fem miljoner kronor liggande kan du bli stolt ägare av det första teleobjektivet som har tagit bilder från månen.

Auktionshuset RR Auction i Boston har nu ett rätt speciellt objekt i auktionskatalogen. Nu kan du nämligen lägga ett bud på det första teleobjektivet som har använts på månen under NASAs Apollo 15-expedition. Det rör sig om teleobjektivet ZEISS Tele-Tessar 500mm F8.0 som astronauten Dave Scott tog 293 bilder med år 1971.

Apollo 15 var det nionde bemannade rymduppdraget i Apollo-programmet och den fjärde månlandningen. Det var också här som man för första gången tog med sig en månbil, och alltså även ett teleobjektiv som hade utvecklats speciellt för de Hasselblad-kameror som astronauterna använde.

Objektivet har spår av användning, för Dave Scott tappade det under uppdraget. Det låter alltså som att den lyckliga köparen kommer att få med lite måndamm på köpet. Det spektakulära objektivet förväntas gå under klubban för mellan 400 000 och 600 000 dollar, alltså uppemot fem miljoner kronor. Auktionen öppnar den 14 april och avslutas den 21 april. Du kan lägga ditt bud här.

Fotos: NASA

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av