Så fotar du med drönare

Så fotar du med drönare

Drönarna har i dag blivit tillgängliga för alla och envar. Här tittar vi närmare på vad man kan göra med en kameradrönare och hur du gör bra bilder med drönare.

24 april 2016

Efterhand som drönarna har surrat in på marknaden har det också öppnats nya perspektiv och möjligheter för fotografer. Det är spännande men också litet oöverskådligt hur man ska ta sig an det hela.

"Vi ser tusentals bilder varje dag. I tidningar, på sociala medier, på tv och så vidare. Vi har blivit immuna mot bra bilder. Ett sätt att särskilja dig som fotograf är genom att fånga motiv med nya perspektiv. Här är drönaren helt avgörande. Världen existerar inte bara i ögonhöjd", säger drönarfotografen Tim Kemple i Digital Foto nr 7/2016.

5 goda råd vid fotografering med drönare

1. Klart fokus

Glöm inte dina grundläggande fotokunskaper. Många kameradrönare har en fast bländare omkring F2,8, men när avståndet till motivet är stort medför detta att skärpedjupet blir stort. Om slutartiden kan justeras manuellt får den gärna vara högst 1/500 om du vill undvika skakiga bilder.

2. Prioritera motivet framför kvaliteten

De flesta drönare som kostar mindre än 15 000 kronor har 12 megapixel. Det ger fina bilder, men kvaliteten är inte på samma nivå som din spegelreflex. Låt drönarens möjligheter vara avgörande för bilden, och håll fokus på motivet.

3. Var närvarande bakom kameran

När du fotograferar på marken flyttar du dig hela tiden för att få den rätta vinkeln, det rätta ljuset och den bästa kompositionen. Det ska du också göra när du fotograferar med drönaren, även om den är långt borta.

4. Känn din drönare

Öva dig på att manövrera drönaren innan du ska fotografera. Få en känsla för funktionerna, kontrollen och batteritiden, så att du kan fokusera på motiv och foto när du sätter igång.

5. Kolla väderprognosen

Bilderna blir bäst när himlen är vacker och solen står lågt, och det är mycket lättare att styra drönaren när det inte blåser eller regnar för mycket.

KOM IHÅG!

Kolla alltid lagstiftningen där du fotograferar. Reglerna är olika i olika länder, och det kan bli ett dyrt nöje om du bryter mot reglerna.

Läs också: Fransk drönarturist riskerar saftiga böter

I det senaste numret av Digital FOTO kan du läsa hela artikeln om drönare (prenumeranter kan ladda ner den som pdf-fil via länken överst i artikeln). Här kan du också läsa om fotograferna som monterar en Phase One-kamera värd 440 000 kronor på drönaren och sedan flyger ut den över ett isländskt vattenfall.

Digital Foto 7/2016 innehåller också dessa godbitar:

Lär dig tekniken bakom självutlösaren

Här tittar vi närmare på en kamerafunktion som kan hjälpa dig att åstadkomma både skarpare bilder och mer kreativa kompositioner. Læs også: Lär dig tekniken bakom självutlösaren

Intervju: Jimmy Nelson, "Ett foto innan de försvinner"

Jimmy Nelson har under de senare åren besökt och fotograferat några av världens ursprungsfolk, från Tsaatan-folket i Mongoliet till Himba-folket i Namibia. Läs om hur han arbetade och och se de fascinerande bilderna. Läs också: Jimmy Nelson: Ett foto innan de försvinner

12 tips för att fånga våren

12 utförliga tips med fokus på kamerans inställningar och tips på platser och händelser där du kan ta de bästa vårbilderna.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av