Ny kameradrönare från DJI

Drönarjätten DJI har sänt Phantom 4 till väders – med en bättre kamera och förmåga att undvika andra föremål.

I går lanserade DJI en ny drönare, nämligen Phantom 4. Enligt tillverkaren har professionell luftfotografering aldrig varit lättare än med den här enheten. Det krångligaste med hela proceduren är att få alla nödvändiga tillstånd för att kunna filma med den.

En egenskap hos den nya flygande kameran är att den kan undvika att flyga in i andra. Två optiska sensorer framtill på drönaren skannar av omgivningarna efter möjliga kollisionsfaror, drönaren stannar om den registrerar ett hinder. Om den kan röra sig runt om eller över hindret gör den det, så att piloten kan koncentrera sig på att ta bra bilder. Funktionen fungerar för övrigt även när du ber drönaren att flyga tillbaka till dig.

Genom att trycka på skärmen kan du nu också säga till drönaren att flyga mot en specifik punkt, helt utan att använda joysticken. Men en ännu bättre nyhet är att follow-me-funktionen har fått en rejäl uppgradering. Nu kan du nämligen ställa in drönaren så att den följer andra personer eller objekt, och det krävs vare sig några armband, chip eller annat. Samtidigt kan du med drönaren justera höjd, vinkel med mera.

Kombinationen av dessa faktorer innebär att du nu mycket enklare kan få coola inspelningar av t.ex. en mountainbikecyklist i rörelse utan att du behöver bekymra dig om att drönaren ska flyga in i träd eller annat.

Kameran i Phantom 4 har också uppdaterats. Objektivet har åtta asfäriska linser, vilket sägs ge bättre skärpa samt mindre missteckning och kromatisk aberration.

Dessutom har flygtiden förlängts i fem minuter med hjälp av ett förbättrat batteri som numera – åtminstone i teorin – klarar 28 minuter. Och sa vi att hastigheten nu kan komma upp i 72 km/tim?

Priset förväntas att landa på runt 15 000 kronor.

Se videon med den nya drönaren här:

Köp den här. Och glöm som sagt inte att söka tillstånd från Länsstyrelsen innan du ger dig ut och flyger i det offentliga rummet.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av