De 5 största överraskningarna under 2015

Den här lilla tingesten var en av årets stora överraskningar under det gångna året. Här kan du läsa varför, och fler nyheter som vi inte heller hade väntat oss.

När året nästan är slut är det vanligt att man blickar tillbaka för att se hur året har varit. Och då vill man inte bara minnas vad som har hänt, utan även vad man inte hade kunnat förvänta sig.

Därför har vi här samlat de fem största överraskningarna under 2015:

1. En ny kameratillverkare på banan Det är alltid spännande med nya kameratillverkare, men det är sällan som någon av dem faktiskt har något att komma med. Men när programvaruutvecklaren DxO i december lanserade minikameran DxO One som man använder tillsammans med en smarttelefon, tappade vi faktiskt hakorna så smått. Den lilla rackaren har fått sig en genomkörare av våra recensenter, och den tecknar riktigt bra. Vi spår den en spännande framtid. Se när vi packade upp minikameran här.

2. 250 megapixel i vardande Just när vi trodde att pixelracet var över kom Canon med en nyhet i september. De håller nämligen på att arbeta med en kamera med 120 megapixel, vilket är mer än dubbelt så mycket som i dag. Samtidigt har Canon utvecklat en ny cmos-sensor med vansinniga 250 megapixel, och det är ett nytt världsrekord. Vi ser fram emot att testa ifall man verkligen kan läsa bokstäverna på ett flygplan på 18 kilometers avstånd, vilket de lovar. Läs mer om de 250 megapixel här.

3. Vinnaren av World Press Photo I april korades vinnaren av erkända World Press Photo, och titeln gick till dansken Mads Nissen som hade fotograferat ett homosexuellt ryskt par. Det är en särdeles vacker och intensiv bild, men det var ändå överraskande att den vann i och med att bilden inte i sig själv och helt utan ord berättar historien om Ryssland och landets problem med social diskriminering och hatbrott. Vi pratade med Mads Nissen om bilden, och fotografen var faktiskt också själv överraskad över vinsten. Se bilderna här.

4. Nikon kommer närmare Nikon slog nya rekord med Coolpix P900 som når imponerande 83x. Testbilderna var av månen. Något annat hade inte räckt till. För egen del konstaterade vi också att det var första gången som vi arbetade med en superzoomkamera och faktiskt fick all zoom som vi kunde önska oss – även om P900 inte presterar på topp vid de allra högsta värdena. Kameran fick 8,8 poäng i vår recension som du kan läsa här.

5. Nasa släpper månbilder Under hösten tillkännagav Nasa plötsligt att de släppte fritt alla bilder som Apollo-astronauterna hade tagit under projektets månfärder. Över 8400 högupplösta och inskannade bilder låg plötsligt på Flickr, till glädje för alla rymd- och fotonördar. Läs nyheten här.

Bubblare: Chefredaktörens drönare lever fortfarande Vi på Digital FOTO har hakat på drönartrenden. Vi tycker att de flygande kamerorna är jättespännande, och ni kommer att få läsa en hel del mer om dem under det kommande året. Redaktionen har fått en alldeles egen drönare, och det är faktiskt något av en överraskning att den fortfarande är helt intakt och fullt fungerande efter diverse stötiga landningar, snedflygningar in i häcken och andra spännande äventyr.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av