CES®
© CES®

CES 2021: Årets största fotonyheter

Trots Covid-19 arrangeras världens största elektronikmässa CES från den 11 till den 14 januari 2021 i Las Vegas. CES är dock utan publik på plats, och i stället presenteras årets största produktlanseringar på webben. Här får du en översikt över fotonyheterna.

9 januari 2020 av Christian Trant

Den årliga elektronikmässan CES brukar få hela världens teknik- och elektroniknördar att vallfärda till Las Vegas, där tillverkare som Sony, DJI och Samsung presenterar några av årets intressantaste produkter.

Men i år får alla intresserade stanna hemma och delta i konferensen via internet.

I den här artikeln fyller vi löpande på med de intressantaste nyheterna som offentliggörs under CES. 

Sony presenterar sin första drönare någonsin

CES 2021 hade precis kommit igång när Sony släppte en av årets största nyheter. Åtminstone om man är intresserad av drönare.

Mycket tyder på att marknaden för drönare för hobbyfotografer och på halvprofessionell nivå kommer att bli ännu större under de kommande åren, och den utvecklingen vill Sony naturligtvis också vara en del av.

Sonys första drönare Airpeak är konstruerad för videoinspelning och drönarfotografering på proffsnivå, men utöver detta är informationen knapphändig.

Sonys kameror har länge varit bland de bästa på marknaden, så det blir väldigt intressant att se vilket mottagande deras första drönare får.

Enligt Sony kommer drönaren Airpeak att vara redo för lansering under våren 2021.

LG presenterar mobil med flexibel skärm

Den sydkoreanska mobiltillverkaren LG har gett en förhandstitt på hur framtidens mobiler kan komma att se ut, och det låter väldigt spännande.

På CES-mässan presenterade LG en mobil med en skärm som kan göras om till flera olika storlekar, beroende på hur man för tillfället använder mobilen. Skärmen kan bli lika stor som på en surfplatta, men den kan också ta formen av en vanlig mobil när man så önskar.

Under de senare åren har tendensen varit att mobilerna får allt större skärmar, men det har också gjort dem mindre praktiska. Därför låter det väldigt tilltalande med en mobil med justerbar skärmstorlek.

LG har ännu inte meddelat när det blir möjligt att köpa den flexibla mobilen. 

ViewSonic presenterar ny redigeringsskärm för fotografer

ViewSonic har presenterat ett flertal datorskärmar på årets CES-elektronikmässa, men särskilt företagets första 8K ColorPro-skärm väcker de fotointresserades intresse.

Skärmen är nämligen särskilt avsedd för fotografer som redigerar bilder och som vill ha en så hög upplösning och bra färgåtergivning som möjligt.

Den nya skärmen på 32 tum visar 99 procent av Adobe RGB-färgrymden, och det är betydligt mer exakt än de flesta andra datorskärmar, som vanligtvis visar 60–80 procent av Adobe RGB-färgrymden.

ViewSonic-skärmen ger därmed näst intill full kontroll över redigeringarna, i och med att skärmen visar färgerna väldigt exakt.

En nyhet är också en ny funktion som gör det möjligt att göra redigeringar som färgblinda kan se.

ViewSonic-Skærmen har nämligen en funktion som simulerar färgblindhet, så att fotografer eller designer kan göra bilderna mer tilltalande för färgblinda.

Färgingenkänningen kan faktiskt öka med upp till 90 procent hos färgblinda när man simulerar färgerna med ViewSonics color-blind-läge.

Skärmen heter VP3286-8K, och den kommer att kosta omkring 40 000 kronor när den kommer ut i butikerna i sommar.

ViewSonic-skärm för bildbehanding

ViewSonic är ett av de första företagen som satsar stort på att skapa IT-lösningar som gör det möjligt för färgblinda att uppfatta färger.

© ViewSonic

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av