CES®
© CES®

CES 2020: Årets fotonyheter

Den stora elektronikmässan CES äger rum från den 7 till den 10 januari 2020 i Las Vegas. Här får du en översikt över fotonyheterna.

9 januari 2020 av Kristoffer Engbo

På den här sidan kan du hänga med i lanseringarna på och i anslutning till 2020 års CES-mässa som äger rum nu i början av januari. Vi uppdaterar löpande efter hand som nya fotorelaterade produkter lanseras.

Smart bildram från Lenovo

Lenovo Smart Frame är en digital bildram på 21,5 tum, som är anpassad för att hänga på väggen. Skärmen har en matt yta och kan vridas från liggande till stående format. En sensor justerar ljusstyrkan efter omgivningarna. Lenovo Smart Frame kan delvis styras med handrörelser. Du kan läsa mer om Lenovo Smart Frame här

Kameradrönare med 8K-video

Företaget Autel Robotics har lanserat en hopfällbar drönare som kan spela in video i en upplösning på inte mindre än 8K. EVO II, som drönaren heter, kan dessutom ta bilder på 48 megapixel. Du kan läsa mer om kameradrönaren Autel Robotics EVO II här.

Snabb och säker hårddisk från Samsung

Samsung Portable SSD T7 Touch är en ny extern hårddisk med inbyggd fingeravtrycksläsare som skyddar innehållet från obehöriga. Den lilla hårddisken är av den snabba SSD-typen och har en överföringshastighet på omkring 1000 megabyte i sekunden. Läs mer om Samsung Portable SSD T7 Touch här.

Den koreanska tillverkaren har även presenterat nya mobiler. Både Samsung Galaxy S10 Lite och Note10 Lite har tredubbla kameror och kostar något mindre än vad mobilerna i Galaxy S- och Galaxy Note-serierna kostar. 

Flexibel actionkamera från Insta360

Vi gillade 360-graders-kameran Insta360 One X, och nu har Insta360 lanserat en actionkamera med utbytbara kameramoduler. Den heter Insta360 One R, och det finns tre olika kameror att välja mellan.

Det ena är anpassad för 360-graderstagningar, den andra påminner om en klassisk actionkamera och den sista är en kamera med vidvinkelobjektiv och en stor 1"-sensor. Läs mer om Insta360 One R här.

Osynlig kamera i koncepttelefon från OnePlus

Mobiltelefontillverkaren OnePlus ger med OnePlus Concept One en fingervisning om hur kommande mobiler kan komma att se ut. Kamerans objektiv är gömda bakom ett så kallat elektrokromiskt glas som växlar från svart till genomskinligt när man ska ta bilder.

Enligt OnePlus kan det speciella glaset till och med fungera som ett pol-filter, så det kan bidra till att förbättra bildkvaliteten. OnePlus Concept One är utvecklat i samarbete med McLaren. Du kan se mobilen i videon från OnePlus nedan.

En gimbal från FeiyuTech som klarar det mesta 

FeiyuTech G6Max är en ny gimbal som stabiliserar tagningar från mobiler, mindre systemkameror, actionkameror och kompaktkameror. G6Max tål dessutom vatten och damm. Läs mer om FeiyuTech G6Max här.

För större kameror har FeiyuTech lanserat FeiyuTech AK2000S, en trevägs-gimbal med en kraftfull motor som bland annat gör att den reagerar snabbare. Läs mer om den nya gimbalen här.

Nytt flaggskepp från Canon

Canon har tidigare berättat att det är på väg med sportkameran Canon EOS-1D X Mark III i det översta proffssegmentet, och nu har de avslöjat detaljerna. Du kan läsa mer om alla nyheter hos Canon EOS-1D X Mark III här.

Vi har faktiskt redan haft möjlighet att testa kameran, och du kan läsa om våra första intryck av Canon EOS-1D X Mark III här.

Massor av nyheter från Nikon

Nikon har lanserat Nikon D780, en DSLR-kamera med en fullformatssensor på 24,5 megapixel. Du kan läsa mer om Nikon D780 här.

Bland nyheterna återfinns också två objektiv från Nikon. AF-S NIKKOR 120-300mm F2.8E FL ED SR VR är ett ljusstarkt zoomobjektiv till DSLR-kameror, som du kan läsa mer om här

Det andra objektivet är NIKKOR Z 70-200mm F2.8 VR S för de spegellösa Z-kamerorna, som alltså täcker det klassiska zoomområdet 70–200 mm. Läs mer om objektivet här.

Nikon Coolpix P950 är en ny kompaktkamera med hela 83x optisk zoom som motsvarar 24–2000 mm. Läs mer om Nikon Coolpix P950 här

Ritskärm från Wacom

Wacom, som är kända för sina ritplattor och ritskärmar som bland annat är praktiska att använda tillsammans med Photoshop, har lanserat Wacom One som är en ritskärm på 13 tum. Du kan läsa mer om Wacom One här.

Videokameror från Panasonic

Panasonic HC-X1500 och HC-X2000 är två nya videokameror som spelar in i 4K med 60 bilder i sekunden. De har bland annat autofokus med ansiktsigenkänning, 24x optisk zoom och ett kompakt format. Läs mer om Panasonic HC-X1500 här och om Panasonic HC-X2000 här

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av